Bonsai boom verzorgen in de winter
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
2 min
0

Bonsai boom verzorgen in november

2 min
0

Als het goed is zijn je bonsai nu in de ruststand. Blijf altijd alert op temperatuurstijgingen en voorkom dat je bomen beginnen uit te lopen. Hieronder krijg je specifieke tips om je bonsai bomen in november te verzorgen.

Wat is de beste bonsai standplaats in november?

Bescherm je bonsai tegen kou, ijzige oostenwind, en zware sneeuwval. Sneeuwval? Hoe lang is het geleden dat je je bomen in november voor een zware sneeuwstorm hebt moeten beschermen? Dat was in in november 2005. Door een sneeuwstorm ontstond de langste avondspits in Nederland ooit: om 18.00 uur stond er 802 kilometer file. Pas om 05.20 uur, de volgende ochtend, waren alle files opgelost. Je weet maar nooit :-).

Zorg ook dat je bomen niet te nat staan. Te veel regen zorgt voor wortelrot. Zorg ervoor dat de groenblijvers voldoende licht krijgen. De bladverliezende bonsai mag je op een donkere plaats laten overwinteren. Zorg ook voor voldoende ventilatie. Bij stijging van de temperaturen moet er voldoende gelucht worden.

Bonsai loofbomen mogen in de winter donker staan

Hoe vaak en hoeveel water geef je bonsai in november?

Houd de aarde vochtig maar niet te nat. Ideaal is een overkapping waar je zelf de regie houdt over het water geven. Controleer je bonsaigrond zeker één keer per week.  Zorg ervoor dat de grond niet helemaal uitdroogt.

Bonsai snoeien in november

Verwijder bij loofbomen alle bladeren die nog zijn blijven zitten. Knip ook alle vruchten en zaaddozen weg. Dit is een ideale tijd om bij dennen de bruine naalden én de lange twee-jarige naalden te plukken. Ook kun je de jeneverbes (Juniperus) uitdunnen.


Vormgeving van bonsai

Ben in november voorzichtig met bedraden en vormen. De takken zijn stugger en buigen nu minder goed.

Hoeveel mest geef je bonsai in november?

In november niet bemesten.

Bonsai verpotten in november

De meeste bonsai kunnen in de winter verpot worden. Let wel op dat je je bonsai daarna vorstvrij houdt ter voorkoming van het bevriezen van de wortels. In het artikel ‘Wanneer is de beste tijd om je bonsai te verpotten’ ontdek je van 15 bonsaisoorten wanneer je dat het beste kunt doen. Je kunt ook een bladerbare Pdf met mooie foto’s downloaden.


Download deze handige bladerbare Pdf >>>. Je ontdekt van 15 bonsaisoorten wanneer je ze het beste kunt verpotten.

Ongediertebestrijding bonsai in november

In de komende wintermaanden kun je loofbomen en naaldbomen preventief bestrijden tegen ongedierte en schimmels. Dit kun je doen met jin-seal (waar je ook doodhout mee behandeld). Verdun de jin-seal voor groenblijvers met één deel jin-seal en 40 delen water en bladverliezende bomen nadat het blad is gevallen met een verhouding van 1:20. In de blog ‘Mijn bonsai is ziek’ vind je veel informatie over ziekten en plagen.

Alvast vooruit kijken? Lees de blog bonsai boom verzorgen in december >>>

Bronnen:

Reacties
Categorieën