Bonsai inspiratie in de natuur
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
2 min
0

Bonsai boom verzorgen in januari

2 min
0

In de winter hebben bonsai bomen bijna net zoveel verzorging nodig als in de groeiperiode. Je mag bonsai wat dat betreft vergelijken met een huisdier dat ook elke dag verzorging nodig heeft. De winter is ook een prachtige tijd om bomen in de natuur te bestuderen. Loofbomen laten nu heel mooi hun silhouet zien. Op de foto hierboven is de takkenstructuur van een oude eik in een weiland duidelijk zichtbaar.

Wat is de beste bonsai standplaats in januari?

Let er op, om uitlopen te voorkomen, dat de bomen niet te zonnig staan. Dit geldt vooral voor bomen die je in een winterkas hebt staan.

Opletten met bonsai in de winterkas. Zorg dat het niet te warm wordt.

Hoe vaak en hoeveel water geef je bonsai in januari?

In januari hoef je niet elke dag water te geven. Bescherm je bomen, als het even kan, tegen langdurige regen. Te natte voeten zorgen namelijk voor wortelrot. Controleer minimaal één keer per week of de grond vochtig genoeg is. Als het vriest geef je geen water. Zo voorkom je bevriezing van wortels en schalen.

Hoeveel mest geef je bonsai in januari?

In de maand januari wordt niet bemest.

Ongediertebestrijding bonsai in januari

Je kunt nu ook loofbomen en naaldbomen preventief bestrijden tegen ongedierte. Dit kun je doen met jin-seal (waar je ook doodhout mee behandeld). Verdun de jin-seal voor groenblijvers met één deel jin-seal en 40 delen water en bladverliezende bomen nadat het blad is gevallen met 1:20. In de blog ‘Mijn bonsai is ziek’ vind je veel informatie over ziekten en plagen.

Bonsai boom die ziek is

Bonsai vormgeving in januari

Omdat loofbomen nu geen blad hebben is januari een goede tijd om loofbomen te bedraden, te spannen en te vormen. Ga voorzichtig te werk omdat de takken nu extra breekbaar zijn. Let op dat je niet te strak bedraad.

De winter is ook een goede tijd om aan jin en shari (dood hout) te werken van naaldbomen en jeneverbes. Behandel het doodhout met jin-seal om rotten te voorkomen. Voor het maken van jin en shari zijn er speciale gereedschappen en verzorgingsmiddelen. Dood hout maak je over het algemeen niet bij loofbomen.

Werk in de winter aan jin en shari - doodhout

Mooi voorbeeld van jin en shari (doodhout)

Bonsai verpotten in januari

Zolang je bonsai niet uitlopen raden wij aan om niet te verpotten. Het kan wel maar bescherm de wortels daarna tegen nachtvorst. Zet ze ook niet te warm om uitlopen te voorkomen.

In deze maand zou je op je gemak kunnen inventariseren welke bomen in het voorjaar aan een verpotbeurt toe zijn. Maak vervolgens een schatting van de hoeveelheid bonsaigrond die je in het voorjaar nodig hebt en schaf deze alvast aan zodat je de grondmengsels kunt zeven en mengen. Bepaal ook welke bomen een nieuwe schaal verdienen. In de artikelen ‘Wanneer is de beste tijd om een bonsai te verpotten’ en ‘Hoe verpot je een bonsai’ lees je alles over het verpotten van bonsai.


Bonsai vermeerderen in januari

December, januari en februari zijn ideale maanden om naaldbomen te vermeerderen (bv. stekken, enten en afleggen). In deze periode zijn de bomen volledig in rust.

>>> Alvast vooruit kijken? Lees de blog bonsai boom verzorgen in februari >>>

Bronnen:

Reacties
Categorieën