Bonsai boom verzorgen in april
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
2 min
3

Bonsai boom verzorgen in april

2 min
3

In april gelden dezelfde regels als voor maart >>> voor het verzorgen van je bonsai bomen. Het enige verschil is dat de bomen al verder ontwikkeld zijn.

Wat is de beste bonsai standplaats in april?

Bijna alle bomen hebben nieuwe scheuten. Plaats alle bomen op een zonnige plaats in je tuin waar ook voldoende luchtcirculatie aanwezig is. Draai ook je bomen bijvoorbeeld iedere week een kwart slag. Zo zorg je ervoor dar je bomen zich rondom gelijkmatig ontwikkelen.

Hoe vaak en hoeveel water geef je bonsai in april?

Geef water volgens de normale regels. Alleen op warme dagen met veel wind hebben je bomen extra veel water nodig. Ben niet tevreden met een lichte regenbui. Pinussen waar de groei uit is kun je redelijk droog houden totdat de kaarsen verwelken (slap hangen). Op deze manier krijg je sterke korte naalden.


Bonsai snoeien in april

Kort de lange scheuten van de loofbomen in. Laat twee of drie blaadjes staan. Laat de scheuten van oudere loofbomen staan totdat de groei is gestopt en ze stevig zijn geworden. Des te langer ze blijven staan des te meer kracht ze de boom geven. De beste tijd om ze te snoeien is net vóór de eerstvolgende rustperiode.

Laat de haagbeuk uitgroeien tot vijf of zes blaadjes en snoei daarna achter het tweede blaadje. In de blog Hoe snoei je een Acer palmatum? leer je hoe je een goede takkenstructuur opbouwt bij de Japanse esdoorn.


De kaarsen van oude naaldbomen zou je al in april of mei kunnen inkorten. De kaarsen van jonge naaldbomen en sterke oudere bomen mag je nog een maand laten zitten.

Bonsai verpotten in april

Houd voor het verpotten in april dezelfde regels als in maart >>> aan. Bewaar, als je naaldbomen verpot, de witte schimmels die je in de bonsaiaarde vindt. Meng deze schimmels in het nieuwe grondmengsel. Deze Mycorrhiza gaat een verbinding aan met de wortels. De schimmels zorgen voor een netwerk dat voedingsstoffen opneemt uit verterende plantenresten. De voedingsstoffen worden aan de bonsai doorgegeven.

Hoeveel en welke mest geef je bonsai in april?

Afhankelijk van het weer is april de eerste maand waarin je met bemesten begint. Bemest vrucht- en bessen-dragende bonsai niet met teveel stikstof zoals bloedmeel. Kies, om te voorkomen dat vruchten en bessen afvallen, voor beendermeel (P - fosfor). Lees ook de uitgebreide blog ‘Bonsai bemesten: wanneer en hoe doe je dat’. Vergeet ook niet het handige bemestingsschema te downloaden (Pdf).

Om je bonsai te bemesten zijn er speciale vloeibare en vaste meststoffen verkrijgbaar.

Bonsai bemesten vanaf april

Ongediertebestrijding bonsai in april

Zodra er nieuwe scheuten groeien is het ook belangrijk om te letten op luizen en ander ongedierte. In de blog ‘Mijn bonsai is ziek’ vind je veel informatie over ziekten en plagen.

Alvast vooruit kijken? Lees de checklist Bonsai boom verzorgen in mei >>>

Bronnen:

Reacties
Categorieën