Bloesem in het voorjaar van de pruim boom
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
3 min
0

Bonsai boom verzorgen in maart

3 min
0

De meeste bonsai komen deze maand in de groeifase. Geef je bomen daarom meer aandacht dan de afgelopen rustperiode. Net als februari kun je nu te maken hebben met grote temperatuurverschillen. Geef daarom je bonsai bomen extra aandacht bij het verzorgen.

Bonsai bloei in maart

Wat is de beste bonsai standplaats in maart?

In maart plaats je alle bomen weer op de plaatsen in je tuin waar ze zonlicht krijgen. Dit geldt vooral voor loofbomen die nog niet zijn uitgelopen. Plaats je bomen na het uitlopen op een halfschaduw plek om er voor te zorgen dat de nieuwe scheuten stevig worden. Zo voorkom je ook dat de scheuten met warme dagen zonnebrand krijgen. Plaats je bomen zeker niet in de schaduw. Lange en dunne scheuten worden zo voorkomen. Geef je bomen voldoende groeiruimte en raak de takken niet aan.

Hoe vaak en hoeveel water geef je bonsai in maart?

In maart gelden de normale regels voor water geven. Deze regels lees je in het artikel ‘Bonsai water geven doe je zo’. De loofbomen hebben nu extra aandacht nodig omdat ze sterk groeien. Daarom en vanwege de hogere temperaturen drogen ze snel uit.

Een methode om de groei van loofbomen te controleren is om in de lente terughoudend te zijn met water. Let op! Het is een methode die niet zonder risico is. Pas deze methode alleen toe als je je bomen goed kent. Houd de grond droog totdat de scheuten beginnen te verwelken (slap hangen) en plaats je boom vervolgens in de schaduw. Geef nog geen water maar besproei die avond lichtjes het loof. De volgende ochtend kun je weer normaal water geven. Als je de loofbomen in het voorjaar teveel water geeft kunnen de takken en de scheuten in de zomer afsterven.

Bonsai snoeien in maart

De bonsai met vruchten staan in bloei. Verwijder, als 80% van de knoppen hebben gebloeid, de verwelkte bloemen en de resterende knoppen. Zo voorkom je dat er teveel kracht naar de bloei gaat. Om in het najaar mooie vruchten te hebben kun je een aantal bloemknoppen laten staan. Bessen kun je laten zitten.

Appel bonsai die mooi in bloei staat


Hoeveel en welke mest geef je bonsai in maart?

In maart is het nog altijd te vroeg om te bemesten. Je zou wel al met een meststof kunnen beginnen waar stikstof in zit. Stikstof stimuleert de groei en is nodig voor de knopzetting. Vooral jonge bomen hebben in het voorjaar veel stikstof nodig.

Bonsai verpotten in maart

Maart tot en met juni is de beste tijd om te verpotten. Voor geen enkele bonsai gelden dezelfde regels. En toch kun je een vuistregel aanhouden: het is beter om niet te vroeg (in jaren) te verpotten. Dat geldt voor de meeste bladverliezende bomen maar ook voor de pinus, jeneverbes en cipres. Te vroeg verpotten verstoort de ontwikkeling van de wortels van bijvoorbeeld de ceder, spar, den, larix en taxus. De reden waarom we verpotten is meestal omdat we de boom in een ander formaat schaal of mooiere schaal willen plaatsen. De reden om te verpotten zou in principe alleen vanwege de gezondheid moeten zijn. Snelgroeiende jonge loofbomen mag je wel ieder jaar verpotten. Langzaam groeiende naaldbomen hoef je maar een keer in de drie tot vijf jaar te verpotten.


Download gratis deze bladerbare Pdf >>>. Je ontdekt van 15 bonsaisoorten wanneer je ze het beste kunt verpotten.

De boom geeft zelf aan wanneer hij verpot wil worden. Als een bonsai gezond oogt hoeft hij niet te worden verpot. Als het niet nodig is moet je een boom niet in zijn ontwikkeling storen. Verpotten kan altijd voor problemen zorgen. Er kunnen nieuwe scheuten ontstaan die het ontwerp verstoren. Ook kan nieuwe grond voor stress zorgen met als gevolg dat er lange naalden en grote bladeren worden aangemaakt. Een oud uitziende stam kan zijn mooie uiterlijk verliezen. Conclusie: de gezondheid zou de enige reden moeten zijn om te verpotten. In de blog Hoe verpot je een bonsai? lees je alle ins en outs over het verpotten van bonsai. Om je bonsai te kunnen verpotten heb je speciaal verpotgereedschap, bonsaigrond en bonsaischalen nodig.

Alvast vooruit kijken? Lees de blog Bonsai boom verzorgen in april >>>

Bronnen:

Reacties
Categorieën