Bonsai verzorging in juni
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
2 min
1

Bonsai boom verzorgen in juni

2 min
1

In deze maand staan alle gezonde bonsai bomen vol in het loof. De nieuwe scheuten zijn volgroeid. In deze checklist nemen we de werkzaamheden met je door om je bonsai bomen goed te verzorgen.

Wat is de beste bonsai standplaats in juni?

Vergeet je bomen niet regelmatig een kwart slag naar de zon te draaien. Omdat het in juni erg warm kan worden moet je je loofbomen tegen zonnebrand beschermen.

Wat je zou kunnen doen: plaats je loofbomen om de twee weken in de zon en op een halfschaduw plaats. Je zou bruine bladpunten kunnen krijgen maar dit offer is het voor gezondheid van je boom meer dan waard. Gezonde naaldbomen mag je overwegend in de volle zon plaatsen.

Hoe vaak en hoeveel water geef je bonsai in juni?

Ook in juni gelden de normale regels voor bonsai water geven. Als het erg warm wordt geef je uiteraard meer water. Ook adviseren wij bij erg warm weer om de omgeving zoals muren, de grond, tafels en de bomen zelf vochtig te houden. Besproei het loof rondom met een fijne sproeier. Alles wat je doet om je bomen vochtig te houden is perfect. Je hoeft niet bang te zijn om teveel water te geven. Als het warm is droogt alles heel snel weer op. Met een goed doorlatend grondmengsel loopt het overtollige water makkelijk weg.

In juni juni kun je als het warm is bonsai nooit teveel water geven

Bonsai snoeien in juni

In juni mag je bij loofbomen bladsnoei toepassen. Je kunt nu de kaarsen in de hogere delen van de naaldbomen verwijderen of inkorten. Verwijderen doe je op de plek waar de nieuwe kaars begint. Gebruik hiervoor een scherpe bonsaischaar en knip haaks op de tak. Zo stimuleer je de groei van nieuwe knoppen. Het doel is tweeledig. Je krijgt zo een volle en compacte boom én mooie korte naalden.

Bonsai vormgeven

De nieuwe scheuten van de loofbomen hebben zich nu goed ontwikkeld. De scheuten die kaarsrecht omhoog staan mag je wegsnoeien of horizontaal spannen. Het is niet verstandig om loofbomen nu te bedraden. Het loof zit in de weg en de draad kan snel ingroeien.

Hoeveel mest geef je bonsai in juni?

In juni mag je alle snelgroeiende loofbomen flink bemesten met uitzondering van de vruchten- en bessen-dragende bomen. Ben terughoudend met het bemesten van naaldbomen.

Bonsai verpotten in juni

In juni verpot je over het algemeen geen bomen meer. Azalea (Satsuki) zou je na de bloei in juni kunnen verpotten. Je kunt hier het beste kanuma (zure grond) voor gebruiken.

In juni bloeien de Satsuki bonsai

Opmerking! Als je een sterke compacte groei van je bonsai wilt moet je letten op de volgende aspecten: zon, water, lucht, grondmengsel en organische mest. Om dit te realiseren zou je wat rigoureuzer te werk kunnen gaan. Dit betekent dat je bomen niet moeten verwennen met veel water, mest, teveel schaduw en door niet te snoeien omdat je bang bent voor de gevolgen.

Alvast vooruit kijken? Lees de checklist Bonsai bomen verzorgen in juli >>>

Bronnen:

Reacties
Categorieën