eerste tekenen van wortelrot bij bonsai

Wortelrot bij bonsai

Wortelrot kan optreden na overmatig water geven aan je bonsai of als gevolg van een gebrekkige afvoer van water, wat leidt tot een drainageprobleem. Wortels die onder stress staan, worden vatbaar voor schimmels en andere ongewenste gasten. Dit kan zorgen voor verkleuring van het loof van je bonsai en het afsterven van takken. Het is erg belangrijk om de eerste tekenen van wortelrot niet te negeren en direct actie te ondernemen.

Wat doe je bij wortelrot van bonsai

Wanneer je verkleuring van het loof of het afsterven van takken opmerkt, is het belangrijk om een juiste "diagnose" te stellen. Als de verkleuring zich in de top van de boom bevindt, wijst dit op een aanval van schimmels op alle wortels. In dit geval kan het rottingsproces al aan de gang zijn, en de hele wortelkluit kan in gevaar zijn.

> Op de foto bovenaan zie je de eerste tekenen van wortelrot aan de verkleuring van het loof.

Bij een vermoeden van wortelrot is onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk. Verwijder de bonsai voorzichtig uit de pot en maak het wortelstelsel schoon van alle grondresten. Snoei de aangetaste wortels weg en ontsmet de pot met een aangepast fungicide (chemisch-gewasbeschermingsmiddel tegen schimmel). Verpot de bonsai in een nieuw grondmengsel om de kans op overleving te vergroten.

Symptomen van aangetaste wortels bij bonsai

Het herkennen van aangetaste wortels is relatief eenvoudig. Voel aan de wortels - als ze papperig aanvoelen en gemakkelijk breken, is het waarschijnlijk dat ze rot zijn. Een andere indicator is de geur - rotte wortels verspreiden een onaangename geur.

Bonsaiziekte wortelrot

Nazorg na behandeling

Nadat je bonsai opnieuw is verpot, is het van cruciaal belang om goed voor hem te zorgen. Voeg bij de eerstvolgende waterbeurten een fungicide toe aan het gietwater om nieuwe schimmelgroei te voorkomen. Plaats je bonsai uit de wind en direct zonlicht, en benevel de boom dagelijks om de luchtvochtigheid te verhogen. Wacht met het toedienen van meststoffen totdat je nieuwe groei ziet verschijnen, wat een teken is dat je bonsai aan de beterende hand is.

Conclusie

Door alert te zijn op symptomen van wortelrot en snel in te grijpen, kun je je bonsai redden van deze gevreesde schimmelziekte en ervoor zorgen dat je bonsai gezond blijft. Vergeet niet dat een gezonde afvoer van water en de juiste verzorging van de wortels essentieel zijn om wortelrot te voorkomen.

Meer bonsaiziekten ontdekken? Lees ook het artikel over schurft bij bonsai.

Reactie plaatsen