Bonsai verzorging in de lente
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
2 min
2

Bonsai boom verzorgen in mei

2 min
2

Mei is een van de mooiste maanden om van je bonsai en tuin te genieten. De groei is in volle gang, de azalea’s staan in bloei en het loof is frisgroen. Er zijn diverse werkzaamheden die je kunt doen om je bonsai bomen optimaal te verzorgen.

Wat is de beste bonsai standplaats in mei?

Denk aan het regelmatig draaien van je bomen. Bijvoorbeeld een kwart slag per week. Houd nu het warmer wordt loofbomen met zachte bladeren in de gaten zoals de rode beuk, de amberboom, de berk en de iep. Door te veel zon droogt het blad uit en wordt het bruin. Plaats je bomen op erg warme dagen op een plek waar het zonlicht minder sterk is. Probeer dus de balans te vinden. In de schaduw krijg je zwak en dun loof. Met een beetje ervaring kom je er snel achter hoeveel schaduw en hoeveel zon je bomen aankunnen.

Hoe vaak en hoeveel water geef je bonsai in mei?

Met warmer weer geef je meer en vaker water. Bepaal bij een volwassen boom de juiste hoeveelheid water. Geef niet meer dan de bonsai nodig heeft. Te veel water stimuleert de groei en verstoort zo het ontwerp. Haal wortels die uit de drainage gaten groeien weg om te voorkomen dat het water niet meer weg kan.


Binnenpagina's van de Bonsai Beginners Gids >>> van Bonsaihobby

Bonsai snoeien in mei

In mei doe je hetzelfde als in april >>>. De nieuwe scheuten van oudere loofbomen zijn nu stevig genoeg. Als ze in het ontwerp passen mag je ze snoeien. Laat twee tot drie blaadjes staan. Zorg rondom voor een dichte kroon. Alleen de top mag iets transparanter zijn.

Dennen en jeneverbessen kunnen uitgedund worden. Haal de nieuwe scheuten bij een jeneverbes met een pincet of schaar weg. Laat om de groei te stimuleren een aantal scheuten/trekkers staan. Eind mei kun je bij jonge en gezonde oudere bomen de kaarsen inkorten. Begin onderaan om daar nieuwe groei te stimuleren. Als je dit niet doet komen er geen nieuwe knoppen en wordt de boom zwakker. Laat de kaarsen in de hogere plateaus en de top voorlopig staan. Zo voorkom je dat de top veel sneller groeit.

Bonsai snoei- en verzorgingstips

Bedraden van bonsai

Draad die je vlak voor het groeiseizoen hebt aangebracht kan snel ingroeien. Als je al een klein kuiltje ziet is het tijd om de draad te verwijderen. Doe dit met bonsai draadtang die de bast niet beschadigd.

Bonsai verpotten in mei

Het is al te laat om loofbomen, zoals de appel en abrikoos, te verpotten. Wel kun je nu bomen verpotten die later beginnen te groeien zoals de granaatappel, de vuurdoorn en de cotoneaster (dwergmispel). Naaldbomen kun je ook nog in mei verpotten.


Cotoneaster (dwergmispel)

Hoeveel mest geef je bonsai in mei?

Geef snelgroeiende loofbomen zoals de esdoorn vaker mest. Geef, als de boom zijn definitieve vorm heeft, maar één keer mest.  Naaldbomen hoef je in mei maar één keer met vaste mest te bemesten. Vloeibare mest mag twee keer. Deze meststoffen vind je hier. Raadpleeg ook het handige gratis bemestingsschema.

Ongediertebestrijding bonsai in mei

Let ook in mei op ongedierte in je bonsai. Wolluis kom je nu vaker tegen. Ook rupsen kunnen flinke schade aanrichten. Ze vreten naaldbomen binnen een paar dagen helemaal kaal. Je herkent ze als er bruine korrels (uitwerpsels) aan je takken plakken. Je kunt de rupsen heel makkelijk weghalen met je handen of een pincet.

Alvast vooruit kijken? Lees de checklist Bonsai boom verzorgen in juni >>>

Bronnen:

Reacties
Categorieën