Bonsai hebben in augustus ook vakantie
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
1 min
0

Bonsai boom verzorgen in augustus

1 min
0

Een aantal jaren geleden was Fons, mede-eigenaar van Bonsaihobby, in augustus in Italië op bezoek bij Shozo Tanaka, een bekende Japanse bonsai kweker aan het Gardameer. Hij zei: ‘Nu jij vakantie hebt hebben je bomen ook vakantie, in augustus doe je zo weinig mogelijk aan het verzorgen van je bonsai bomen’. Bovendien is de groei in augustus gestagneerd of al gestopt. Voor deze zwarte den was er net nog een plekje op de hoedenplank! Shozo is helaas 9 augustus 2022 overleden.

Takaka in Italië

Wat is de beste bonsai standplaats in augustus?

Blijf je bomen elke week een kwart slag draaien zodat ze aan alle zijden voldoende zonlicht krijgen. Bonsai hebben nu liever ochtendzon dan middagzon.

Hoe vaak en hoeveel water geef je bonsai in augustus?

Geef regelmatig water. Besproei ook vaker de hele boom. Als de aarde na een warme dag in augustus nog nat is klopt er iets niet met de doorlatendheid van de schaal of bonsaigrond. Ga dan op zoek naar de oorzaak.

Laat tijdens je vakantie alleen mensen water geven die je vertrouwd. Doe voordat je vertrekt voor HOEVEEL water elke boom nodig heeft en vertel van elke boom waar ze op moeten letten. Vertrouw niet op automatisch water geven. Je geeft dan al snel te veel water. Water geven is maatwerk en per boom verschillend. Heb je de blog ‘Bonsai water geven doe je zo’ al gelezen?

Bonsai snoeien in augustus

De groei van de meeste bonsai is gestopt. Ben dus voorzichtig met flink snoeien. Als je nu bloeiende bonsai terug snoeit verwijder je ook de bloemknoppen van het volgende jaar.

Bedraden van bonsai in augustus 

Als de groeiperiode is afgelopen kun je kleine takken voorzichtig bedraden en vormen.

Hoe bedraad ik een bonsai?

Hoeveel en welke mest geef je bonsai in augustus?

Geef de gebruikelijke hoeveelheden vloeibare en vaste bonsaimest.

Bonsai verpotten in augustus

Ook nu geldt: verpot bomen alleen in een noodgeval.

Alvast vooruit kijken? Lees de blog Bonsai bomen verzorgen in september >>>

Bronnen:

Reacties
Categorieën