Hoe snoei je een bonsai Acer palmatum?
28 januari 2021 
7 min. leestijd

Hoe snoei je een bonsai Acer palmatum?

Als je jouw bonsai Acer palmatum (Japanse esdoorn) goed snoeit zorg je voor een goede takkenstructuur. Je wilt namelijk voorkomen dat de takken te lange internodiën hebben. In dit artikel leer je hoe je hoe je dat aanpakt.

Een Acer in je collectie geeft meteen een meerwaarde vanwege van zijn opvallende aanwezigheid in zowel de lente, zomer, herfst als de winter.

Acer palmatum in de winter, lente, zomer en herfst

De normale snoei van een bonsai Acer palmatum

Afhankelijk van het ontwikkelingsniveau snoei je de Acer palmatum terug tot twee bladparen. Dit doe je als de scheut een lengte van drie tot vijf bladparen heeft bereikt. Indien nodig kunnen storende, individuele grote bladeren meteen na het verschijnen verwijderd worden. Deze zullen geleidelijk vervangen worden door kleinere bladeren eens het bladerdek in dichtheid toeneemt. Om toe te laten dat binnenin liggende knoppen zich kunnen ontwikkelen worden scheuten dicht bij (of aan) de stam, onderaan de takken, of te groot in omvang, verwijderd.

Verwijderen van het hele blad bij een Japanse esdoorn

Pas bladsnoei bij een bonsai Acer palmatum alleen toe bij gezonde bomen in het midden van de zomer. Deze techniek moet je niet toepassen bij een zwakkere Acer palmatum met rode bladeren. Groenbladerige bomen reageren goed op de ingreep maar het is af te raden de techniek twee jaar op rij uit te voeren. Zeker wanneer je in hetzelfde jaar de wortels hebt gesnoeid. Bladsnoei heeft tot doel de internodiën en de grootte van het blad te verkleinen alsook de bladdensiteit te verhogen. De ingreep verzwakt de boom en kan in sommige gevallen het tegenovergestelde effect hebben.

Snoeien van takken van een Acer palmatum

Als je de takken in het begin van de lente snoeit heeft de boom de neiging hevig te bloeden. Dit kun je remmen door vooraf de wortels te snoeien. Het is daarom beter om deze techniek na de bladval in de herfst uit te voeren.

Nijpen van nieuwe scheuten van een esdoorn

Het doel van het nijpen van nieuwe scheuten is het krijgen van kortere internodiën. De Acer palmatum ontwikkelt sterke internodiën zonder of met zwakke vertakkingen en dichtheid. Daarom moet je bij jonge scheuten onmiddellijk ingrijpen om een goede takkenstructuur op te bouwen.


In de lente snoei je de eerste jonge scheuten. Dit doe je omdat de sterke scheuten het eerste verschijnen. Door deze meteen te verwijderen zullen de lange internodiën die deze scheuten met zich meebrengen achterwege blijven.

De techniek

Open met behulp van een pincet de nieuwe blaadjes net voor het opengaan en verwijder het centrale deel. Als je wacht tot het moment dat je deze handeling met je vingers kunt doen ben je te laat. Twee weken later zal een nieuwe maar zwakkere scheut met korte internodiën verschijnen. Door de sterkste scheuten als eerste te verwijderen creëer je een evenwichtigere boom.

Voorkomen van lange internodiën

Bij alle loofbomen raden wij aan om scheuten met korte internodiën te behouden en de scheuten met lange internodiën te verwijderen. Pak om een evenwichtige loofmassa te krijgen altijd de scheuten met lange internodiën aan.

Korte en lange internodiën

Lange en korte internodiën. Bij de lange internodiën zal het in de toekomst zeer moeilijk zijn om een aanvaardbare loofmassa op te bouwen.

Voorbeeld van verwijderen van lange internodiën

Als je tijdens het snoeien de keuze hebt tussen het verwijderen van scheuten of takken met lange of korte internodiën, kies dan steeds voor het verwijderen van de tak met de lange internodiën. In de toekomst levert dit een dichte loofmassa op.

Voorbeeld van het laten zitten van de lange internodiën

Als je de scheuten met de langere internodiën laat zitten zal dit resulteren in een minder dichte loofmassa met open ruimtes.


Gebruik van een saptrekker bij een Acer palmatum

Een techniek die je bij alle loofbomen, en zeker bij Acers, kunt gebruiken is het gebruik van de saptrekker. Deze techniek zorgt ervoor dat de ontwikkeling van sterke groeiers getemperd wordt. Nijp alle apicale knoppen behalve de knoppen die je als saptrekker gebruikt. De saptrekker gebruik je als energievreter en verhindert de ontwikkeling van sterke uitlopers op andere plaatsen. Wanneer de eerste groeigolf voorbij is kun je de saptrekker verwijderen. Als je de hele tak dikker wilt laten worden kun je de saptrekker ook laten staan.

Oorspronkelijk artikel: “Acer palmatum/Japanese Maple” © Harry Harrington

Ben je beginner? En wil je je eerste bonsai Acer Palmatum aanschaffen? In onze webshop vind je twee maten startplanten om eens te proeven aan deze dankbare bonsaisoort!

Wintersnoei Acer palmatum

Acers zijn snelle groeiers en daarom is snoeien geen overvloedige luxe omdat niet alle takken bruikbaar zijn in de ontwikkeling van een boom. Wanneer de bladeren het binnenaanzicht niet langer verbergen zijn de late herfst of de winter het ideale moment om deze klus te klaren. Vaak lijkt het alsof we twee stappen vooruit nemen en één achteruit maar een lange termijnvisie leert ons dat dit niet zo is.Snoeien bonsai Acer palmatum
Voor en na het snoeien. De rode strepen laten zien waar ongeveer is gesnoeid


Het doel  is nu om de fijne vertakkingen te verbeteren. De sterke groei van het afgelopen jaar heeft bij de secundaire vertakking gezorgd voor te lange uitlopers. De snoei zorgt ervoor dat de internodieën korter bij elkaar komen te liggen wat een fijne vertakking ten goede komt. Een gouden regel: alles terugsnoeien tot twee vertakkingen.


Snoeien bonsai Acer palmatum
Voor en na het snoeien

Is de winter het ideale moment om te snoeien?

Net zoals bij de berk en haagbeuk heeft een Acer last van “bloeden” wanneer je op het verkeerde moment snoeit. Het sapverlies bij bomen in de vrije natuur kan soms zelfs zo erg zijn dat je binnen een half uur een glas kunt vullen. De sapdruk begint zich op te bouwen in het begin van de winter. Op het einde van de winter is deze zeer hoog. De druk zorgt ervoor dat voldoende voedingsstoffen klaar zijn voor het moment dat de lente begint. Omdat alle sappen boven in de boom moeten komen begint de boom hier al mee op het einde van het vorige seizoen.

Snoeien op het einde van de winter is uit den boze.

Het best kun je snoeien als de boom nog in het blad staat en liefst na 21 juni. Het probleem is dat we alleen aan de verfijning van de takken kunnen werken als de boom kaal is. Een regel hiervoor is om dan te snoeien vanaf het begin van de winter tot de jaarwisseling.

Kan een boom dood bloeden?

Nee. Je moet wel op de correcte manier snoeien want anders kan het goed fout gaan. Het bloeden stopt meestal spontaan. Wel zijn er gevallen bekend waar het wel veertien dagen duurde voordat het bloeden stopte.

Over de schrijver
Bonsai Chowa Zoutleeuw was voorheen een bonsaivereniging uit België onder leiding van Dirk Mellemans. Clublid Jos Stroobants heeft in zijn vrije tijd een uitgebreide kennisbank aangelegd met honderden waardevolle artikelen.Om er voor te zorgen dat deze kennisbank beschikbaar blijft voor bonsailiefhebbers in België en Nederland worden de artikelen de komende tijd in overzichtelijke categorieën op deze website geplaatst.Het plaatsen van deze artikelen gebeurt in overleg én met toestemming van Dirk en Jos. Een groot deel van de content is afkomstig van engels-talige websites en is door Jos vertaald in het Nederlands. Het originele artikel staat telkens als bron vermeld.Veel leesplezier!
Reactie plaatsen