Snoei bonsai Pinus sylvestris
Snoeien
Bonsai Chowa Zoutleeuw
Snoeien
5 min
0

Hoe snoei je een Bonsai Pinus sylvestris?

5 min
0

Het snoeien van een bonsai Pinus sylvestris is belangrijk voor het onderhoud en de gezonde groei van je boom. In dit artikel geven we advies en delen we belangrijke technieken die je kunt toepassen om het beste uit je Pinus sylvestris te halen.

Naalden plukken voor een gelijkmatige groei

Naalden plukken bij dennen is een essentiële handeling in het onderhoud van je Pinus sylvestris bonsai boom. Deze handeling heeft meerdere voordelen voor de gezonde groei van je boom:

1. Stimuleer de groei van binnenin liggende scheuten: door naalden te plukken, creëer je voldoende lucht- en lichttoevoer binnenin de boom. Dit stimuleert de groei van scheuten die dieper in de boom verborgen liggen.

2. Creëer een evenwichtige groei: naalden plukken zorgt voor een balans in je boom, waardoor je een evenwichtige groei krijgt. Door overmatige naalden te verwijderen, kunnen de andere delen van de boom zich beter ontwikkelen.

3. Bevorder de compacte vorm: naalden plukken en snoeien dragen bij aan de vorming van nieuwe scheuten binnenin de boom. Hierdoor kun je de boom compacter vormen, wat wenselijk is voor een bonsai.

Het plukken van naalden is afhankelijk van hun ligging op de boom, ongeacht of ze oud of jong zijn. Het basisprincipe is eenvoudig:

- Takken met meer naalden zijn krachtiger en vereisen meer plukken en snoeien.

- Takken met minder naalden zijn zwakker en vereisen minder verwijdering van naalden.

In de blog Basistechnieken voor het snoeien van een rode en zwarte den gaan we hier dieper op in.

Terugsnoeien van scheuten en "Back-Budding"

Een andere belangrijke techniek bij het snoeien van de Pinus sylvestris is het terugsnoeien van scheuten, ook wel bekend als "Back-Budding". Deze techniek heeft als doel het aantal knoppen binnenin de boom te verhogen.

Het terugsnoeien van scheuten wordt uitgevoerd in de nazomer, waarbij de nieuwe groei wordt gesnoeid. De lengte van het terugsnoeien hangt af van je uiteindelijke doel. Bijvoorbeeld, als je vertakking wilt bevorderen, snoei dan de nieuwe groei terug tot 2 of 3 sets naalden. Op de plaats waar je snoeit, zullen in het volgende voorjaar nieuwe knoppen ontstaan.

Het is belangrijk om op te merken dat het succes van deze techniek afhankelijk is van de gezondheid van de boom. Niet alle dennen reageren op dezelfde manier, en de regels kunnen variëren per soort. Zwakke bomen en zwakkere soorten, zoals de Japanse witte den, mogen niet zo intensief worden gesnoeid als bijvoorbeeld Pinus sylvestris of de Japanse zwarte den.

Door het toepassen van deze adviezen en technieken kun je het beste uit je Pinus sylvestris bonsai boom halen. Vergeet niet om altijd rekening te houden met de specifieke behoeften en kenmerken van je boom.

Conclusie

Met dit advies en de juiste snoeitechnieken bevorder je de gezonde groei en ontwikkeling van je Pinus sylvestris  bonsai. Ontdek hoe je met doelgerichte snoeimethoden de gewenste vorm en vitaliteit van je bonsai kunt bereiken.

Voorbeeld van de snoei van een bonsai pinus sylvestris


Pinus sylvestris bonsai in het begin van augustus vóór een onderhoudsbeurt. Elke tak vertoont een massa naalden aan de top van de takken. Systematische aanpak bij het snoeien en plukken: tak voor tak.


Tak met oude naalden van het vorige groeiseizoen en twee nieuwe scheuten van het huidige voorjaar. Let ook op een zwakkere knop verder terug aan de tak (bovenaan de foto).Dezelfde tak na het "plukken" van de naalden. Het is raadzaam om een schaar te gebruiken bij het plukken. De overgebleven stompjes bieden potentieel voor nieuwe knoppen en scheuten. De zwakke knop wordt met rust gelaten om de kans te krijgen sterker te worden.Oude naalden zijn geplukt op deze tak. Je zou nu de helft van de nieuwe naalden kunnen verwijderen, maar dat zou volgend jaar ongewenste knoppen veroorzaken die te ver van de tak zullen ontstaan.Terugsnoeien van scheuten op een tak om de groei compacter te maken. De nieuwe knoppen die verschijnen zullen dichter bij de tak komen te staan.Deze tak heeft een grote hoeveelheid scheuten en naalden die allemaal uit hetzelfde punt ontspruiten. Om het evenwicht te bewaren, wordt er gesnoeid om twee sub-takken te vormen.Dezelfde tak na het snoeien en plukken van de naalden.Een andere tak met sterke groei en massa's naalden.Na de snoei. Let op! Elke tak aan het uiteinde splitst in tweeën.Een pas geplukte tak met normale groei en onverwachte nieuwe knoppen op het oude hout. Dit is een ideale situatie om de tak te bedraden.Nieuwe groei op een tak die zwaar werd gesnoeid laat in de zomer. De knoppen zijn te zwak om de tak te ondersteunen. Door het sterke snoeien van de groei rondom zullen ze in de toekomst sterker worden.De gehele boom na het plukken en snoeien. Over twee jaar zal hij definitief gevormd zijn.


Origineel artikel: Bonsai Showa Zoutleeuw "Pine Pruning 2: Needle Plucking and Summer Pruning of Pine Bonsai" © Harry Harrington

Eindredactie: Fons van Dosselaar, Bonsaihobby

Reacties
Categorieën