Een Acer in je collectie geeft meteen een meerwaarde vanwege van zijn opvallende aanwezigheid in zowel de lente, zomer, herfst als de winter.
De normale snoei van een bonsai Acer palmatum
Verwijderen van het hele blad bij een Japanse esdoorn
Snoeien van takken van een Acer palmatum
Nijpen van nieuwe scheuten van een esdoorn
Het doel van het nijpen van nieuwe scheuten is het krijgen van kortere internodiën. De Acer palmatum ontwikkelt sterke internodiën zonder of met zwakke vertakkingen en dichtheid. Daarom moet je bij jonge scheuten onmiddellijk ingrijpen om een goede takkenstructuur op te bouwen.
In de lente snoei je de eerste jonge scheuten. Dit doe je omdat de sterke scheuten het eerste verschijnen. Door deze meteen te verwijderen zullen de lange internodiën die deze scheuten met zich meebrengen achterwege blijven.
De techniek
Open met behulp van een pincet de nieuwe blaadjes net voor het opengaan en verwijder het centrale deel. Als je wacht tot het moment dat je deze handeling met je vingers kunt doen ben je te laat. Twee weken later zal een nieuwe maar zwakkere scheut met korte internodiën verschijnen. Door de sterkste scheuten als eerste te verwijderen creëer je een evenwichtigere boom.
Voorkomen van lange internodiën
Bij alle loofbomen raden wij aan om scheuten met korte internodiën te behouden en de scheuten met lange internodiën te verwijderen. Pak om een evenwichtige loofmassa te krijgen altijd de scheuten met lange internodiën aan.
Korte en lange internodiën
Lange en korte internodiën. Bij de lange internodiën zal het in de toekomst zeer moeilijk zijn om een aanvaardbare loofmassa op te bouwen.
Voorbeeld van verwijderen van lange internodiën
Als je tijdens het snoeien de keuze hebt tussen het verwijderen van scheuten of takken met lange of korte internodiën, kies dan steeds voor het verwijderen van de tak met de lange internodiën. In de toekomst levert dit een dichte loofmassa op.
Voorbeeld van het laten zitten van de lange internodiën
Als je de scheuten met de langere internodiën laat zitten zal dit resulteren in een minder dichte loofmassa met open ruimtes.
Gebruik van een saptrekker bij een Acer palmatum
Een techniek die je bij alle loofbomen, en zeker bij Acers, kunt gebruiken is het gebruik van de saptrekker. Deze techniek zorgt ervoor dat de ontwikkeling van sterke groeiers getemperd wordt. Nijp alle apicale knoppen behalve de knoppen die je als saptrekker gebruikt. De saptrekker gebruik je als energievreter en verhindert de ontwikkeling van sterke uitlopers op andere plaatsen. Wanneer de eerste groeigolf voorbij is kun je de saptrekker verwijderen. Als je de hele tak dikker wilt laten worden kun je de saptrekker ook laten staan.
Oorspronkelijk artikel: “Acer palmatum/Japanese Maple” © Harry Harrington
Ben je beginner? En wil je je eerste bonsai Acer Palmatum aanschaffen? In onze webshop vind je twee maten startplanten om eens te proeven aan deze dankbare bonsaisoort!
Wintersnoei Acer palmatum
Is de winter het ideale moment om te snoeien?
Net zoals bij de berk en haagbeuk heeft een Acer last van “bloeden” wanneer je op het verkeerde moment snoeit. Het sapverlies bij bomen in de vrije natuur kan soms zelfs zo erg zijn dat je binnen een half uur een glas kunt vullen. De sapdruk begint zich op te bouwen in het begin van de winter. Op het einde van de winter is deze zeer hoog. De druk zorgt ervoor dat voldoende voedingsstoffen klaar zijn voor het moment dat de lente begint. Omdat alle sappen boven in de boom moeten komen begint de boom hier al mee op het einde van het vorige seizoen.
Snoeien op het einde van de winter is uit den boze.
Het best kun je snoeien als de boom nog in het blad staat en liefst na 21 juni. Het probleem is dat we alleen aan de verfijning van de takken kunnen werken als de boom kaal is. Een regel hiervoor is om dan te snoeien vanaf het begin van de winter tot de jaarwisseling.
Kan een boom dood bloeden?
Nee. Je moet wel op de correcte manier snoeien want anders kan het goed fout gaan. Het bloeden stopt meestal spontaan. Wel zijn er gevallen bekend waar het wel veertien dagen duurde voordat het bloeden stopte.