Bonsai witte den energieverdeling Blog
Snoeien
Bonsai Chowa Zoutleeuw
Snoeien
3 min
0

Hoe verdeel je de energie in een bonsai witte den?

3 min
0

De grootste uitdaging bij een bonsai pinus parviflora - witte den is om ervoor te zorgen dat de energie goed wordt verdeeld. In deze blog ontdek je een methode om de groei over de hele tak én in alle lagen gelijk te krijgen.

Alle bomen hebben een natuurlijk ingebouwd mechanisme dat de innerlijke huishouding regelt om zo optimaal mogelijk te kunnen overleven. Deze mechanismen zijn het duidelijkst waarneembaar bij bomen die om de één of andere reden in extreme omstandigheden terecht komen.

Bomen die in een dichte begroeiing overleven hebben vaak maar een paar zwakke lagere takken en een kleine dicht begroeide top die op zoek is naar licht. Een boom op een rotsachtige bodem spreidt zijn wortels breed uit omdat diep in de bodem binnendringen niet mogelijk is.

Deze natuurlijke groeipatronen verdelen we in verschillende bonsaistijlen. Het grote verschil is dat we met bonsai verschillende technieken gebruiken om tot deze stijlen te komen.

De grootste uitdaging is om een gezonde boom te krijgen waarbij de energie goed verdeeld is. Vaak kunnen we geen takken missen. In de natuur herstelt zich dit op de één of andere manier en in de bonsaiwereld proberen we dit natuurlijk groeiproces over te nemen.

Hoe verdeel je de energie in een bonsai pinus parviflora - witte den?

  • geef elke tak de nodige ruimte en licht
  • plaats elke knop zo dat deze zich het beste kan ontwikkelen
  • zorg ervoor dat elke etage zich even sterk ontwikkelt

Een praktijkvoorbeeld

Aan de ontwikkeling van de kaarsen van deze witte den zie je dat deze boom sterke en zwakke delen heeft.

Onergieverdeling bonsai pinus parviflora

Hier zijn de sterke en zwakke delen omcirkeld

energieverdeling bonsai pinus parviflora

De rode cirkel markeert het sterke gedeelte

energieverdeling bonsai pinus parviflora3

De gele cirkel markeert het medium gedeelte

energieverdeling bonsai pinus parviflora4

De groene cirkel markeert het zwakke gedeelte

energieverdeling bonsai pinus parviflora5

Je ziet dat de kaarsen in elke laag in de hele boom in grootte variëren. De boom laat duidelijk zien wat het stadium van ontwikkeling is van elke laag.

Kaarsen nijpen

Het nijpen van de kaarsen is één van de technieken om het evenwicht in je boom te houden. Met de kaarsen van een den investeer je in nieuwe groei voor het volgende jaar.

energieverdeling bonsai pinus parviflora6

De stengel die de nieuwe kaarsen draagt is tevens drager van de bloemen. Deze bloemen ontwikkelen pollen en vallen dan af. Een naakt stengeltje blijft over. De top van de kaars is licht groen. Dit zijn de naalden voor het volgende jaar. In vele handleidingen lees je de kaars te reduceren met 1/3 tot 2/3. Doe je dit voor de kaars volledig is opengegaan dan houd je alleen bloemen over en zal de tak afsterven.

Het is veiliger om de kaarsen eerder te verwijderen of overtollige kaarsen volledig weg te snoeien.

energieverdeling bonsai pinus parviflora7

In bovenstaande cluster groeien vier kaarsen. Je reduceert dit aantal tot twee door de twee sterkste weg te nemen en twee tegenoverstaande te laten staan. Zo bevorder je nog eens de vertakking.

In de top van de boom vind je meestal de sterkst ontwikkelde clusters. Heb je als doel de boom groter te later worden, laat dan de kaarsen met rust. Streef je naar een betere balans in je boom dan kun je meteen kaarsen verwijderen of wachten tot deze zijn open gegaan.

energieverdeling bonsai pinus parviflora8


Bekijk hier onze collectie bonsai bomen >>>

Bron: “Understanding Strength And Energy Flow in White & Black Pines” © Bonsai Basho

Reacties
Categorieën