Bonsai Pinus mugo
Snoeien
Bonsai Chowa Zoutleeuw
Snoeien
5 min
0

Bonsai pinus mugo: anders dan andere dennen

5 min
0

Hoewel Pinus mugo niet de eerste keuze is voor veel bonsailiefhebbers, kun je met de juiste technieken van deze dennensoort een prachtige bonsai maken. Het opbouwen van een mooie Pinus mugo vereist geduld, omdat je maar één ingreep per groeiseizoen kunt doen. In dit artikel ontdek je hoe je een Bonsai Pinus mugo verzorgt, verpot, snoeit en vormgeeft!


Verzorging van een Bonsai Pinus mugo

Net als de meeste dennenbomen gedijt Pinus mugo uitstekend in de volle zon. Sterker nog, het wordt aangeraden om hem in fel zonlicht te plaatsen. Zorg ervoor dat je de naalden tijdens warme zomerdagen regelmatig besproeit; de boom zal dit waarderen. Bovendien gedijt Pinus mugo goed in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de kluit nooit uitdroogt, maar beperk de watergift tijdens de winter. Bij het snoeien is het belangrijk om altijd wat naalden te laten staan, aangezien Pinus mugo niet kan uitlopen op alleen knoppen. Bemesten doe je het best met organische meststoffen, omdat dit het organische leven in de grond stimuleert. Als je naaldbemesting wilt toepassen, gebruik dan visemulsie. Houd er rekening mee dat dit middel sterk ruikt, maar de voordelen zijn talrijk.

Bonsai Pinus Mugo Walter Pall

Verpotten van een Bonsai Pinus mugo

Een cruciaal aspect van de verzorging van Pinus mugo is het verpotten. Vaak hoor je dat de boom na het verpotten traag op gang komt of zelfs sterft. In tegenstelling tot andere dennensoorten, die worden verpot als ze in een actieve groeifase komen (wanneer de kaarsen beginnen te zwellen), verkiest Pinus mugo om tijdens de zomer te worden verpot. De mugo houdt er niet van als er veel aan zijn wortels wordt verstoord.

De bekende bonsai-artiest Harry Harrington deed een experiment waarbij hij drie Pinus mugo's in augustus verpotte en snoeide. Ze deden het daarna alle drie uitstekend. De beste tijd om een Pinus mugo te verpotten is na de eerste groeiperiode, wanneer de kaarsen zijn teruggesnoeid, maar voor het einde van de zomer. In ons klimaat betekent dit doorgaans juli of augustus.

Bij het verpotten is het belangrijk om de mycorrhizae rond de stambasis niet te verwijderen. Spoel de oude grond dus niet weg, maar verwijder deze met de hand. Als je twijfelt over de gezondheid van je boom, verwijder dan slechts 50% van de oude grond en vervang de rest bij een volgende verpotting. Na wortelsnoei is het niet nodig om naalden te snoeien om het 'evenwicht' van de boom te behouden, aangezien de wasachtige naalden van deze den weinig vocht opnemen van de wortels. Er zal ook geen extra vochtverlies optreden langs de naalden, zoals bij loofbomen. Na het verpotten is het raadzaam de boom enige tijd uit de volle zon te houden.

Snoeien van de Bonsai Pinus mugo

Selectie van Knoppen


  > De sterke knoppen van de tekening links worden terug genepen tot de twee zwakkere knoppen bij sterke takken (middelste tekening) of tot twee sterke knoppen bij zwakkere takken (tekening rechts)

Net zoals bij andere coniferen wordt het aantal knoppen teruggebracht tot twee, zodat er een vork wordt gevormd. Verwijder het teveel aan knoppen zodra ze verschijnen. Knopselectie bij een Pinus mugo kun je het best in het vroege voorjaar doen of na de eerste groei in de zomer.


Kaarsen Nijpen

In de lente groeien de geselecteerde knoppen uit tot langgerekte kaarsen die in lengte en sterkte van elkaar verschillen. Om het evenwicht in de boom te bewaren, worden deze terug genepen. Hoewel het principe hetzelfde is als bij andere dennen, is de timing en techniek van het nijpen bij Pinus mugo anders. Wanneer een kaars ongeveer 2,5 tot 4 cm lang is, wordt de top voorzichtig verwijderd met de vingers. Dit resulteert in het stoppen van de groei van de kaars en het gebruik van energie in de zwakkere delen van de boom. Nijpen van kaarsen bij Pinus mugo kun je het beste doen wanneer ze ongeveer 2,5 tot 4 cm lang zijn.

Zomersnoei van Pinus mugo om knoppen binnenin de boom en fijnere vertakkingen te bevorderen


De techniek om fijnere vertakkingen te krijgen en de groei van knoppen binnenin de boom te stimuleren, is zeer eenvoudig. Zoals eerder gezegd, breng je in de lente de knoppen bovenaan de takken terug tot twee knoppen.


Tijdens de lente en vroege zomer groeien deze knoppen uit tot nieuwe uitlopers met frisgroene naalden.


Als deze uitlopers met rust worden gelaten, zullen ze doorgroeien en geen nieuwe groei meer vertonen tot het volgende seizoen. Als je de nieuwe uitlopers echter snoeit aan het begin van de zomer, wordt de boom gedwongen om binnen hetzelfde seizoen nieuwe groei aan te maken. Omdat de boom bij deze groei niet meer over dezelfde energie beschikt als in de lente, zullen de nieuwe scheuten compacter zijn en de naalden kleiner.


Het precieze snoeipunt hangt af van de sterkte van de tak. Voor sterke takken snoei je terug tot twee of één paar naalden. Voor zwakkere takken kun je het beste drie of vier paar naalden laten staan. Het is belangrijk om nooit alle naalden van een nieuwe scheut te verwijderen, omdat deze drastische snoeimethode veel kracht van de boom vraagt. Vanaf nu kun je beginnen met het verwijderen van de oude naalden om de groei van nieuwe knoppen in de boom te stimuleren. In tegenstelling tot andere dennensoorten komt nieuwe knopgroei op gang waar oude naalden op de tak blijven zitten en niet waar ze zijn verwijderd. Verwijder dus alleen de oude naalden in gebieden waar je geen nieuwe knoppen wilt laten groeien.


Het resultaat van deze rigoureuze snoei is kortere internodiën en naalden, terwijl nieuwe knoppen verschijnen op de plekken waar oude naalden niet zijn verwijderd.

Vormgeving en bedrading van een Pinus mugo

Jonge Pinus mugo's kunnen in de zomer worden vormgegeven en bedraad. Het wordt echter aangeraden om, zoals bij andere dennen, het bedraden en vormgeven in de late zomer of vroege herfst uit te voeren.

Oorspronkelijk artikel © Harry Harrington

Reacties
Categorieën