Bonsai water geven, meer dan met tuinslang rondlopen
04 juni 2021 
6 min. leestijd

Bonsai water geven, meer dan met tuinslang rondlopen

Bonsai water geven is nu het weer lekker warm is een van de belangrijkste onderdelen van de bonsai hobby. Waar veel bonsai liefhebbers niet bij stilstaan, zeker wanneer je met je hobby start is het geven van water. 

Water geven doe je niet op de automatische piloot maar door elke boom telkens afzonderlijk te bekijken. Je bent afhankelijk van een aantal factoren. De boomsoort (loofbomen hebben meer water nodig dan naaldbomen), de grootte van je boom, het seizoen, het grondmengsel, de plaats waar je boom is opgesteld én het klimaat. Bij het klimaat heeft de temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en hoeveelheid wind invloed op de gewenste hoeveelheid water.

Als je je bonsai water geven vergeet kan het tijdens ongunstige omstandigheden al snel funest zijn voor je boom.

In principe mag de wortelkluit van een boom nooit helemaal uitdrogen. Het grondmengsel moet altijd vochtig blijven.


Bonsai water geven doe je zo

Als richtlijn kun je aanhouden dat je vanaf de lente tot de herfst de bomen één keer per dag water geeft. Houd altijd rekening met de individuele waterbehoefte van je bomen. Een handig instrumentje, in elke tuinzaak te koop, is een hygrometer (vochtmeter). Dit toestel helpt je om de vochtigheidsgraad van je bonsaigrond te bepalen en vertelt je wanneer het tijd is om water te geven. 

Geef in de ochtend of in de avond water. Houd er bij overdag water geven van loofbomen in de felle zon rekening mee dat je het water niet over de bladeren giet. Dit kan verbranding van het blad veroorzaken. Geef net zo lang water totdat er onder uit de drainagegaten van de schaal of pot water stroomt. Dit is ook belangrijk omdat je zo de restanten van meststoffen afvoert. 

Neem bij kleine bonsai tijdens de warme droge zomermaanden extra maatregelen om uitdroging te voorkomen. Je kunt je kleine bomen in een bak met water plaatsen op een dikke kiezellaag zodat de onderkant van de schaal net in het water staat.

Als de wortelkluit te droog is kun je de schaal het beste dompelen. Zet je boom met schaal en al in een bak met water zodat de schaal één cm onderwater staat. Zo zuigt de boom het water op door drainage gaten. Laat de boom ongeveer 15 tot 30 minuten in de bak staan.


Wanneer heeft een bonsai veel water nodig?

  • Uiteraard bij warm weer. Controleer alle bomen s’ morgens én s’ avonds
  • Als je bonsai lang niet is verpot
  • Als je bonsai in een platte schaal staat
  • Als je bonsai grote bladeren en veel bloemen hebben en fruit dragen
  • Bij vorst bonsai niet water geven
Tip! Laat tijdens je vakantie alleen mensen water geven die jouw hobby serieus nemen. Demonstreer de 'oppasser' HOEVEEL water je elke boom geeft en vertel van elke boom waar ze op moeten letten.

16 soorten - hoe en wanneer je bonsai water geeft 

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dit geldt ook voor bonsai. Elk soort heeft zo zijn eigen wensen met water geven. In dit overzicht geven we per soort aan hoe en wanneer je water geeft.

Esdoorn - Acer buergerianum | Acer palmatum

Zijn zeer gevoelig voor wortelrot. Vragen een vochtige maar niet te natte bodem. Zorg voor een goede drainage van de bodem. Je kunt het beste water geven in de vroege ochtend.

Haagbeuk - Carpinus betulus

Heeft veel water nodig, liefst regenwater (is trouwens aan te raden voor al je bonsai). Tijdens warme dagen kan meerdere malen water geven per dag nodig zijn.

Dwergcipres - Chamaecyparis

Houdt niet van overdreven veel water omdat deze soort gevoelig is voor wortelrot. Geef daarom 's morgens water en doe dit pas wanneer de vochtigheidsmeter in de rode kleur komt te staan.

Vlakke dwergmispel - Cotoneaster horizontales

Houd de grond goed vochtig en let op voor uitdroging tijdens warme zomerdagen. Cotoneasters houden van vochtige bodems.

Beuk - Fagus sylvatica

Vraagt veel water. Zeker in de zomer. Uitdrogen van de bladrand kan wijzen op water tekort. In de winter watergift afbouwen.

Chinees klokje - Forsythia x intermedia

Forsythia houdt van een vochtige bodem. Wacht wel tot de bodem wat uitgedroogd is voor nieuw water toe te voegen.

Japanse notenboom - Ginkgo biloba

Niet zuinig zijn op water geven tijdens het groeiseizoen. Wel afbouwen tijdens de winter om rotschade te voorkomen.

Japanse hulst - Ilex serrata

Ilex heeft behoefte aan een grote hoeveelheid water.

Jeneverbes - Juniperus chinensis | Juniperus communis | Juniperus rigida | Juniperus squamata

Geef water als de grond droog is maar niet uitgedroogd. Opletten want ook jeneverbessen kunnen last hebben van wortelrot. Het loof tijdens warme dagen benevelen is geen luxe, maar doe dit niet als de zon sterk schijnt.

Lork - Larix decidua

Regelmatig water geven tijdens het groeiseizoen zonder hierin te overdrijven. Larix heeft liever een drogere grond dan natte voeten.


Liguster - Ligustrum japonicum

Gedurende het groeiseizoen is regelmatig water geven nodig. Tijdens warme dagen is meerdere malen water geven per dag nodig. Laat tussen de watergiften de grond wel uitdrogen.

Spar - Picea abies, Picea glauca

Sparren vragen een vochtige maar zeker geen natte grond. Zorg ervoor dat de grond niet volledig uitdroogt.

Den - Pinus densiflora | Pinus mugo | Pinus sylvestris

Vraagt regelmatig water maar laat de bodem drogen alvorens opnieuw water te geven. Benevelen wordt op prijs gesteld.

Ganzerik - Potentilla fructicosa

Regelmatige watergift en grondoppervlak laten uitdrogen alvorens opnieuw water te geven.

Venijnboom - Taxus baccata

Zorg voor een goed doorlaatbare grond. Taxus houdt niet van natte voeten.

Chinese iep - Ulmus parvifolia

Tijdens het groeiseizoen en in de zomer is meerdere malen water geven per dag nodig. Bij warm weer is een schaal met water gevuld geen overdreven luxe.

Veel plezier met het water geven van je bonsai!

Op deze pagina vindt je producten die bonsai water geven leuk en makkelijk maken.


Over de schrijver
R. Siedlecki
Door

R. Siedlecki

op 05 Jun 2021

Waterdruppels verbranden het blad als de zon erop schijnt? Niet dus. Zou dit waar zijn dan waren we al lang uitgestorven. Waarom wordt deze kwakkel dan reeds eeuwen, van generatie op generatie doorverteld ? Telkens, als ik de Bonsai in het Arboretum sta te sproeien in de zon, komt er wel een bezorgde Vlaming of Nederlander mij vragen of dat geen kwaad kan. Neen in tegendeel. Roodbladige Acers kunnen in de volle zomerzon wel verbranden, maar niet door ze te besproeien met zuiver water. Daar koelen ze net van af. Ze nemen het vocht dankbaar op via het blad. Landbouwers weten dit. In zuiderse landen besproeien ze hun velden probleemloos in de zon.

Reactie plaatsen