Bonsai bemesten: wanneer en hoe doe je dat?
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
4 min
1

Bonsai voeding: wanneer gebruik je welke meststoffen?

4 min
1

Bonsai bemesten. In dit artikel lees je welke voedingstoffen een bonsai nodig heeft en wanneer en hoe je het beste kunt bemesten. Bonsai hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en gezond te blijven. Deze voedingsstoffen worden door de wortels opgenomen uit de aarde. Daarom is het belangrijk om je bomen vanaf nu regelmatig te bemesten.

Bemesten doe je, afhankelijk van het weer, vanaf april tot en met september-oktober. Als het s ’nachts kouder is dan 10°C én als het overdag warmer is dan 25°C neemt de plant geen voedingstoffen meer op.

Welke voedingsstoffen heeft een bonsai nodig?

Een bonsai heeft met bemesten heeft drie belangrijke voedingselementen nodig. Stikstof (N), fosfor (P) en Kalium (K). De NPK-waarde geeft aan hoeveel stikstof, fosfor en kalium er in je substraat of meststof zit. Alle planten hebben deze drie essentiële macronutriënten nodig. Het is belangrijk om te weten wat de NPK-waarde van je meststof is. Zo kun je je planten de juiste hoeveelheid voedingsstoffen geven.

N staat voor stikstof

Stikstof stimuleert de groei en is nodig voor de knopzetting. Vooral jonge bomen hebben dit in het voorjaar in grote hoeveelheden nodig.

P staat voor fosfor

Fosfor zorgt voor aanmaak en versterking van het wortelstelsel en het ontwikkelen van bloemen en vruchten.

K staat voor kalium

Kalium versterkt de weerstand en bouwt reserves op. Kalium helpt met het verplaatsen van water en voedingsstoffen in je plant.

In mest zitten ook sporenelementen. Deze worden niet altijd op de verpakking aangegeven.

Dit zijn meststoffen om een bonsai te bemesten

Organische meststoffen

We raden je aan om organische meststoffen te gebruiken. Het grote voordeel is de trage werking waardoor bij verkeerd gebruik minder schade ontstaat. Bovendien houden organische meststoffen voedingselementen langer vast in de bodem.


Organische bonsaimest

Chemische meststoffen

Chemische meststoffen werken snel maar zijn gevaarlijk voor het verbranden van de wortels. Alleen gebruiken als je een snelle verdikking van takken wilt realiseren.

HB-101

HB-101 is een organische bladmeststof voor bomen die een extra steuntje kunnen gebruiken. Bonsai knappen er snel van op. Denk aan zwakke of net verpotte bomen. Het is gemaakt van de extracten van ceder, cypres, den en weegbree.


HB-101 vloeibare bonsaimest

Wortelstimulator

Wortelstimulator is een speciale vloeibare meststof. Deze meststof stimuleert de groei van nieuwe wortels. Wortelstimulator wordt na het verpotten van bomen gebruikt. Nadat je de meststof hebt gemengd met water kun je het mengsel aangieten of de bonsai in een bak met het mengsel plaatsen. Het mengsel wordt dan via de drainagegaten door de grond opgezogen.

Wanneer bemest je een bonsai?

Van april tot half juni mag je een meststof gebruiken met veel stikstof (N 6 tot 8). Gebruik stikstof vooral in het voorjaar. Fosfor en kalium gebruik je vooral in het najaar.

  • Bemest alleen gezonde bomen. Bij zieke bomen stijgt het “stressniveau” van de boom en krijgt de boom het nog zwaarder. Sterfte zou het gevolg kunnen zijn.
  • Bemest niet in de winter.
  • Gebruik geen chemische mest in de herfst.
  • Bij bomen die je net hebt verpot wacht je ongeveer vier weken met bemesten.
  • Breng de mest altijd aan op vochtige grond.
  • Begin bijvoorbeeld met vloeibare mest in april (onder andere visemulsie en bioalg) en start vanaf mei met een organische meststof van korrels. Abrakas en Hanagokoro zijn veel gebruikte organische meststoffen.

GRATIS bemestingsschema. Download hier >>> een handig bemestingsschema van 17 bonsaisoorten!

Vaste en vloeibare meststoffen

Organische meststoffen zijn verkrijgbaar in vloeibare en vaste vorm.

Vaste meststoffen

Dit zijn vaak korrels of brokken die je op of in de aarde legt. Tijdens het water geven worden de voedingstoffen opgelost en opgenomen door de aarde en wortels. Vaste meststoffen werken één tot twee maanden.

Vloeibare meststoffen

Deze meststof wordt opgelost in water volgens de aangegeven dosering. Je kunt het mengsel over de aarde gieten of vernevelen met een plantenspuit als bladmest. Vloeibare meststoffen worden sneller opgenomen, ze werken daarom korter. De hoeveelheid en frequentie wordt vaak op de verpakking aangegeven. Bemest regelmatig in het groeiseizoen.

Bio-alg vloeibare bonsaimest

Welke dosering hanteer je bij het bonsai bemesten?

Bij de meeste meststoffen staat de dosering op de verpakking aangegeven. Bij de Japanse organische meststoffen die in ons assortiment verkrijgbaar zijn kun je, als je bij jonge bomen veel loof en diktegroei wilt kweken, de volgende dosering aanhouden:

  • Medium palets: 1 palet per cm (zie foto’s)
  • Grote palets: 4 palets pet 10 cm
  • leg de palets half in de grond en half boven de grond. Zo worden de meststoffen bij elke watergift aan de grond en wortels afgegeven

Als je bomen al iets ouder zijn en hun definitieve vorm hebben kun je bovenstaande dosering bijvoorbeeld halveren.

Hoeveel bonsaimest gebruiken?

Neutraliseren van het grondmengsel

Omdat bemesten je grond verzuurt raden wij aan om je grond regelmatig te neutraliseren. Verzuurde grond neemt je voedingsstoffen namelijk niet meer goed op. Neutraliseren doe je door as van verbrand hout aan de grond toe te voegen. Meng 1 deel as goed met 9 delen water. Laat het mengsel na het mengen twee uur staan. Giet het mengsel met een gieter op de grond.

Assortiment bonsai meststoffen Bonsaihobby



Reacties
Categorieën