Snoeien van een rode en zwarte den bij bonsai
Snoeien
Bonsai Chowa Zoutleeuw
Snoeien
4 min
1

Basistechnieken voor het snoeien van een bonsai rode en zwarte den

4 min
1

Het terugsnoeien van nieuwe groei bij Pinus is niet altijd eenvoudig, omdat elke expert zijn eigen benadering hanteert. Door verschillende technieken te verkennen en toe te passen, kun je echter goede resultaten behalen!

Terugsnoeien tot twee knoppen

Na het nijpen van de kaarsen in het voorjaar kan de Pinus nieuwe zomergroei ontwikkelen. Als je deze groei met rust laat, ontstaan er klusters van takken die de groei belemmeren. Om dit probleem te voorkomen, kun je aan het uiteinde van elke tak slechts twee kaarsen laten staan. Deze techniek is van toepassing op zowel rode (pinus densiflora) als zwarte dennen (pinus thunbergii).

Selecteren van scheuten

Bij het snoeien van scheuten zijn kracht en positie de belangrijkste criteria om te overwegen.

In onderstaand voorbeeld zie je een tak met drie scheuten: één groeit omhoog, de andere twee groeien zijwaarts. In dit geval verwijder je de middelste scheut.

> Drie even krachtige scheuten

> na het verwijderen van de middelste scheut

Opwaarts en neerwaarts groeiende scheuten

Opwaarts groeiende scheuten zijn vaak sterker dan zijwaarts groeiende scheuten. Daarom is het gebruikelijk om de opwaartse scheuten te verwijderen. Het omgekeerde geldt ook: als een scheut naar beneden groeit, is deze meestal zwakker en wordt de zwakkere scheut behouden. Dit principe zie je in het volgende voorbeeld.


> De naar beneden gerichte scheut zal altijd zwakker blijven omdat deze in de schaduw van de twee anderen groeit.


> Na het verwijderen van de zwakke scheut

Scheuten aan de zijkant

In sommige gevallen groeien scheuten niet zoals gewenst. Stel je een situatie voor waarin de opwaartse en neerwaartse scheuten sterk zijn, terwijl de zijdelingse scheut zwak is. In dit geval verwijder je de zwakkere scheut, zodat de twee overgebleven scheuten zich gelijkmatig kunnen ontwikkelen.


> De zwakste zijscheut


> Na het verwijderen van de zijscheut

Beheersen van groeirichting met bedrading

Na verloop van tijd kan een naar boven groeiende scheut sterker worden dan een naar beneden groeiende scheut. Om dit te voorkomen, kun je beide scheuten bedraden en naast elkaar plaatsen.

In sommige gevallen zijn naar beneden groeiende scheuten het sterkst. Als de zijtakken echter even sterk zijn, behoud je deze en verwijder je de krachtige scheut.


> Sterke scheut die naar beneden groeit


> Zijscheuten met gelijke kracht

Aanpak van clustergroei

Bij clustergroei, waarbij scheuten gelijk zijn in kracht, verwijder je de scheut die de grootste ruimte tussen de twee overgebleven scheuten bepaalt.


> Drie kleine scheuten


> Na de snoei

Voorbeeld met sterk rechtopstaande scheuten en zwakkere zijtakken


> Sterke verticale scheuten en zwakke zijscheuten 

Als een tak zich in de top van de boom bevindt, worden de sterke scheuten verwijderd. Als de tak zich echter in een zwakker deel van de boom bevindt, worden de zwakkere scheuten gesnoeid. In het voorbeeld snoeien we de sterke scheuten, omdat de tak zich in de top bevindt.


> Mooi uitgebalanceerde zijscheuten blijven over

Hoe ga je om met een overvloed aan scheuten

Bij een krans met een overvloed aan scheuten laat je de scheuten staan die jij het mooiste vindt!


> Een krans van scheuten


> Teruggesnoeid naar twee scheuten

Tot slot

Met deze basistechnieken voor het snoeien van een rode en zwarte den kun je aan de slag gaan en je eigen stijl ontwikkelen. Experimenteer en ontdek wat het beste werkt voor jouw eigen pinus!


Origineel artikel: Bonsai Showa Zoutleeuw "Pine cutback basics" © Jonas Dupuich

Eindredactie: Fons van Dosselaar, Bonsaihobby

Reacties
Categorieën