bonsGrauwe schimmel

Grauwe schimmel bij bonsai

Grauwe schimmel is een parasiet die gedijt in vochtige omstandigheden en alle delen van je bonsai kan aantasten. In dit artikel leer je hoe je grauwe schimmel kunt herkennen, behandelen en voorkomen.

Symptomen van grauwe schimmel bij bonsai

De eerste tekenen van grauwe schimmel herken je aan bruine vlekken op aangetaste delen. Later ontwikkelt zich een grijs schimmelpluis op deze vlekken. Deze symptomen kunnen verschijnen op bladeren, stengels, vruchten en bloemen van je bonsai.

bonsaiziekte grauwe schimmel

Behandeling van grauwe schimmel bij bonsai

Grauwe schimmel kan worden bestreden met zowel natuurlijke als chemische bestrijdingsmiddelen, verkrijgbaar in tuincentra. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat je aan de slag gaat. Een doelgerichte aanpak is essentieel om de schimmel effectief te elimineren.

Oorzaken en preventie van grauwe schimmel bij bonsai

De schimmel overleeft in verschillende omstandigheden, zoals in plantendelen en in de grond. Onder vochtige omstandigheden kunnen de sporen van grauwe schimmel ontkiemen en zich verspreiden. Preventieve maatregelen, zoals optimale groeiomstandigheden, goede ventilatie en tijdige verwijdering van aangetaste bladeren en takken, kunnen helpen je bonsai te beschermen. Het versterken van de celwanden door toevoeging van extra calcium en/of silicium maakt het moeilijker voor de schimmel om de bladeren binnen te dringen.

Lees ook het artikel over schimmelziekte anthracnose

Reactie plaatsen