Anthracnose

Anthracnose bij bonsai

Anthracnose is een gevaarlijke schimmelziekte die voor taksterfte kan zorgen. Vooral in vochtige en warme omstandigheden gedijt deze ziekte goed. Ontdek hier hoe je anthracnose kunt herkennen, behandelen en voorkomen, en leer hoe je je bonsai kunt beschermen tegen deze ziekte.

Symptomen van anthracnose bij bonsai

Deze ziekte heeft verschillende symptomen, afhankelijk van de boomsoort. Eerst zie je bruine vlekken op de bladeren en daarna ontwikkelt anthracnose zich tot knobbels op takken die uiteindelijk afsterven. Vaak worden deze knobbels verward met insectengallen. Daarom is tijdige herkenning cruciaal voor een effectieve behandeling.

Behandeling van anthracnose bij bonsai

Verwijder of verbrand aangetaste delen en gebruik natuurlijke of chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn verkrijgbaar in tuincentra. Volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing om je bonsai te beschermen.

Oorzaken en preventie van anthracnose bij bonsai

Anthracnose gedijt onder warme omstandigheden, met name in de lente en zomer. Let op subtiele gedragsveranderingen bij je planten. Zo zie je dat er iets mis kan zijn. Voorkomen is beter dan genezen: desinfecteer de grond of gebruik nieuwe bonsaigrond. Reinig bonsaigereedschap voor en na het gebruik met ontsmettingsalcohol.

Samenvatting

Anthracnose is een schimmelziekte die de gezondheid van bonsaibomen behoorlijk kan aantasten. Symptomen variëren, maar het herkennen ervan is cruciaal om je bonsai te beschermen. Behandel aangetaste delen, maak gebruik van geschikte bestrijdingsmiddelen en houd je bonsai gezond door preventieve stappen te nemen.

Reactie plaatsen