Tripsen bij bonsai
Tripsen zijn kleine, vliegende insecten die een grote bedreiging kunnen vormen voor je bonsaiboom. Ondanks hun kleine omvang zijn deze gele of bruine insecten moeilijk met het blote oog te zien. Ze vermenigvuldigen zich snel en voeden zich met het plantensap van je bonsai. In dit artikel behandelen we symptomen, mogelijke behandelingen en hoe je tripsen kunt voorkomen.
Symptomen van tripsen bij bonsai
Tripsen kun je herkennen aan kleine bleke plekken op de bladeren van je bonsai. Deze insecten prikken in het blad om voedingsstoffen op te nemen, waardoor grijze plekken ontstaan. Als je de infectie niet tijdig aanpakt, kunnen tripsen je bonsai ook besmetten met virussen, wat ernstige schade kan veroorzaken. Je bonsai kan zelfs dood gaan.
Behandeling van tripsen
Het bestrijden van tripsen is een uitdaging, omdat ze resistent zijn geworden tegen veel bestrijdingsmiddelen en zich razendsnel kunnen verspreiden dankzij hun vleugels. Bij een tripsinfectie wordt vaak gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen die verkrijgbaar zijn in tuincentra. Een alternatieve methode om tripsen te bestrijden is het gebruik van een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) in combinatie met 10ml spiritus of methanol. Besproei de bonsai een aantal keer per week met deze oplossing totdat de plaag verdwenen is.
Oorzaken en preventie van tripsen bij bonsai
Tripsen gedijen goed bij warmere temperaturen en lage luchtvochtigheid. In de winter verschuilen ze zich zo'n 8 cm onder de grond in de pot van de bonsai. In de lente komen ze weer tevoorschijn om zich voort te planten. Het voorkomen van tripsen is redelijk lastig, vooral omdat deze insecten kunnen vliegen. Daarom is het belangrijk om je bonsai regelmatig te controleren op grijze plekken op de bladeren, zodat je een infectie snel kunt herkennen en aanpakken.
Het handhaven van een geschikte luchtvochtigheid en temperatuur kan ook helpen bij het voorkomen van tripsen. Daarnaast is het verstandig om je bonsai te isoleren van andere bonsai om verspreiding te voorkomen.
Meer leren? Lees ook het artikel over bonsaiziekte chlorose (bleekzucht).