Bleekzucht

Chlorose (bleekzucht) bij bonsai

Chlorose, ook wel bekend als bleekzucht, is een gebreksziekte die je herkent door het verkleuren van het blad tussen de nerven naar geelgroen tot geel, terwijl de nerven groen blijven. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door een ijzertekort of een teveel aan water. Gelukkig is chlorose relatief eenvoudig te behandelen door je bonsai een meststof met ijzer (Fe), magnesium (Mg) of mangaan (Mn) te geven. Wanneer weet je of je magnesium (Mg), ijzer (Fe) of mangaan (Mn) moet toevoegen?

Chlorose bij bonsai door magnesiumtekort

Magnesium (Mg) is belangrijk voor de aanmaak van eiwitten en de regulering van de stofwisseling in de plant. Een magnesiumtekort leidt dus tot chlorose, waarbij het blad tussen de nerven geel kleurt, terwijl de nerven groen blijven. Het is vooral zichtbaar op de onderste bladeren en de groeischeuten van de bonsai. Een magnesiumtekort komt vaak voor, vooral in bonsaigrond als Kanuma, Akadama en Kiryu.

Het behandelen van een magnesiumtekort kan worden gedaan door de plant te besproeien met een oplossing van magnesiumsulfaatmonohydraat of door organische meststoffen zoals gecomposteerde kalkoen- of koeienmest toe te voegen.

Chlorose bij bonsai door ijzertekort

IJzer (Fe) is van vitaal belang voor de aanmaak van bladgroen in de plant. Een ijzertekort leidt tot chlorose, waarbij de groeipunten van de bonsai verkleuren met gele bladeren als gevolg. De nerven in het blad blijven groen. Een ijzertekort kan ontstaan door een te hoge pH in de wortels of een te nat en/of te koud substraat.

Om een ijzertekort te behandelen, kan de plant worden bespoten met een waterige oplossing van EDDHA- of EDTA-chelaten.

Chlorose bij bonsai door mangaantekort

Mangaan (Mn) speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en celdeling van de plant. Een tekort kan de bloem- en topvorming vertragen. Een mangaantekort herken je aan een geelachtig of wit blad, terwijl de rand van het blad groen blijft. Dit tekort komt relatief vaak voor.

Om een mangaantekort te behandelen, is het belangrijk om de pH van het wortelmilieu te controleren en indien nodig aan te passen. Het toevoegen van een gespecialiseerd product kan ook helpen.

Meer weten over bonsaiziekten? Lees ook het artikel over wortelrot.
Reactie plaatsen