Bonsai met echte meeldauw
Echte meeldauw is een veelvoorkomende schimmelziekte die bonsaibomen kan aantasten. Vooral eiken, appelbomen, esdoorns en meidoorns zijn gevoelig voor deze ziekte. Echte meeldauw kan zich razendsnel verspreiden.
Symptomen van echte meeldauw
De bladeren, stengels en soms ook de bloemen zijn bedekt met een kleverige, witte stof. Dit is een kenmerkend symptoom van echte meeldauw. Echte meeldauw komt vooral voor bij een lange periode van droog en warm weer. Als de meeldauw langer op de bladeren blijft, zullen de bladeren omhoog krullen. Naast echte meeldauw bestaat ook valse meeldauw. Dit is een schimmel die aan de onderkant van de bladeren ontstaat en de bladeren worden bedekt met gele vlekken.
Hoe voorkom ik echte meeldauw
Echte meeldauw voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je bonsai niet te vochtig wordt en vermijd het besproeien van water op het blad. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie rondom de bonsaiboom. Als er toch meeldauw op je bonsai komt, moet je snel handelen.
Bestrijding van echte meeldauw
Het bestrijden van echte meeldauw kan uitdagend zijn. Als je bonsai eenmaal is aangetast, kun je de door meeldauw aangetaste delen het beste zoveel mogelijk wegsnoeien. Er zijn verschillende methoden om echte meeldauw op natuurlijke of chemische wijze te bestrijden, waaronder:
- Meeldauw bestrijden met azijn: Meng één deel azijn met twee delen water en spuit dit over je bonsai.
- Meeldauw bestrijden met melk: Meng vier delen magere melk met zes delen water in een plantenspuit. Voeg eventueel een snufje zout toe om slakken te weren. Sproei dit mengsel over de aangetaste bonsai.
- Meeldauw bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen: Deze zijn verkrijgbaar bij tuincentra en speciaalzaken. Zorg ervoor dat je altijd de gebruiksaanwijzing zorgvuldig opvolgt.
Conclusie echte meeldauw bij bonsai
Echte meeldauw is een vervelende ziekte voor je bonsai, maar door alert te zijn op de symptomen en snel in te grijpen met passende bestrijdingsmethoden, kun je de verspreiding ervan beperken. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg voor goede luchtcirculatie en vermijd overmatig vocht rondom je bonsai.
Meer weten over bonsai ziekten en plagen? Lees ook het artikel over tripsen.