Bonsai verzorging. Wat doe je in welke maand?

Ontvang gratis 12x de bonsai checklist van de maand

In juni bloeien de Satsuki bonsai

null

37 jaar

Ervaring

3.300+

Lezers van deze checklists

30.000+

Checklists gestuurd

Bonsai is een hobby waar je het hele plezier aan kunt beleven. Om jouw bonsai bomen te verzorgen zijn er iedere maand wel klusjes die je kunt doen en richtlijnen waar je die maand rekening mee moet houden. Meld je aan en ontvang vanaf nu gratis 12 keer, iedere 1e van de maand, onze bonsai maand-checklist.

De checklist gaat iedere maand over

  • de beste standplaats
  • water geven
  • snoeien
  • vormen
  • bedraden en ontdraden
  • bemesten
  • verpotten
  • en nog veel meer
50%
Je bent er bijna!
Je ontvangt 12x de gratis bonsai checklist op de 1e van de maand.
Aanmelden >
Samenwerken aan bonsai
Mocht je het even niet meer weten wat je in een bepaalde maand met je boom moet doen is deze reeks een uitkomst om je kennis te verbreden.
Wilbert Verhoeven

Fons en Marco zijn de eigenaren van Bonsaihobby. 

Ze willen steeds meer mensen laten ontdekken dat je met bonsai volledig kunt afschakelen en ontspannen. Zeker in deze tijd is dat erg belangrijk.

Bonsaihobby laat je kennis maken met bonsai. Het bedrijf heeft als missie bonsailiefhebbers uit héél Nederland en België met elkaar te verbinden. 

Deze reeks van 12 checklists informeert beginners en gevorderden maandelijks over allerlei onderwerpen.

Naast het delen van kennis geeft Bonsaihobby een Bonsai Beginners Cursus. Daarnaast organiseert Bonsaihobby doe-dagen voor het delen van kennis en ervaring én workshops met bekende bonsaimeesters. In de overzichtelijke webshop zijn meer dan 300 artikelen verkrijgbaar.

Eigenaren Bonsaihobby Marco en Fons


Over deze onderwerpen krijg je iedere maand een checklist

Hoe snoei ik een bonsai?

Snoeien

Bedraden

Bonsai bitterzout strooien in oktober

Bemesten

Bonsai water geven

Water geven

Bonsai boom die ziek is

Ziekten en plagen

Wanneer kun je het beste een bonsai verpotten?3

Verpotten

Top info. Zo verhelderend. Net als de post over  het snoeien van een Acer.

Waarvoor dank 😊

Wim Vandenhoudt-evreden lezer van de niewsbrief van Bonsaihooby
Wim Vandenhoudt
'Ideaal voor beginners én gevorderden. Je steekt er altijd iets van op!'
Lars Blom

'Gratis kennis van hoge kwaliteit. Waardevolle toevoeging aan de doe-dagen'

Samenwerken aan je bonsai
Huub en Greet

Ben je overtuigd?

Meld je aan en ontvang 12 maanden lang, iedere maand  een gratis bonsai maand-checklist . Vanaf het instapmoment ontvang je 12 x iedere 1e van de maand de checklist. Het maakt dus niet uit wanneer je instapt.
50%
Je bent er bijna!
Je ontvangt 12x de gratis bonsai checklist op de 1e van de maand.
Aanmelden >
Bonsaihobby tips en acties


Wat kun je elke maand verwachten?

Bekijk bomen in de natuur in januari

Januari

In de winter hebben bonsai ook alle aandacht van je nodig. Let er op dat je bomen niet uitlopen. Ze mogen niet te nat staan maar ook weer niet uitdrogen. In januari krijg je tips over de bestrijding van ongedierte, de vormgeving en krijg je een tip over een belangrijk klusje dat je al in januari kunt doen.

Bonsaiziekte bladluis

Februari

Over het algemeen gelden in februari dezelfde richtlijnen als in januari. Met het huidige klimaat kunnen we eind februari al een aantal warme dagen verwachten. In februari krijg je o.a. tips waar je loofbomen het beste kunt plaatsen, hoe je ze snoeit en vermeerdert.

Bloesem in het voorjaar van de pruim boom

Maart

De meeste bonsai komen deze maand in de groeifase. Geef je bomen daarom meer aandacht dan de afgelopen rustperiode. Net als februari kun je nu te maken hebben met grote temperatuurverschillen. In maart gaan we uitgebreider in op de standplaats en krijg je waardevolle tips over water geven, knopsnoei van loofbomen, over bemesten en geven we een opmerkelijke visie over het verpotten van bonsai.

De bste standplaats voor je bonsai in de zomer

April

In principe gelden voor april dezelfde regels als voor maart. Het enige verschil is dat de bomen al verder ontwikkeld zijn. In april hebben we extra aandacht voor de standplaats en het snoeien van loof- en naaldbomen. Je krijgt tips over goede schimmels bij het verpotten en hoe vaak en met welke meststoffen je het beste kunt bemesten.

Hoe verzorg je bonsai in de lente?

Mei

Mei staat in het teken van water geven en snoeien. Ook krijg je een handig bemestingsschema en attenderen we je op onder andere het bestrijden van RUPSEN!

In juni bloeien de Satsuki bonsai

Juni

In deze maand staan alle gezonde bonsai bomen vol in het loof. De nieuwe scheuten zijn volgroeid. In juni vertellen we welk offer je zou kunnen brengen voor de gezondheid van loofbomen…. Je krijgt tips over water geven en hoe je sterke compacte groei kunt krijgen bij je bonsai.

Weet je genoeg?

Meld je aan en ontvang 12 maanden lang, iedere maand  de gratis bonsai checklist in je mailbox. 
50%
Je bent er bijna!
Je ontvangt 12x de gratis bonsai checklist op de 1e van de maand.
Aanmelden >
Eigenaren Marco en Fons van Bonsaihobby geven per maand bonsai boom verzorging tips
Voorkom het uitspoelen van bonsaigrond tijdens het water geven

Juli

Bescherm je bomen deze maand tegen extreme hitte. Vermijd zo onherstelbare schade. In juli is er extra aandacht voor de standplaats, bladsnoei van loofbomen en de verzorging van bonsai bomen op het gebied van ongediertebestrijding.

Bonsai hebben in augustus ook vakantie!

Augustus

De bonsai verzorging hangt deze maand sterk af van de temperatuur en het feit dat de groei stagneert of al gestopt is. Maak, als je op vakantie gaat, een waterdicht plan om je bonsai bomen niet te laten uitdrogen. In de blog van augustus geven we een suggestie om dit te voorkomen.

Hoe verzorg je je bonsai bomen in september?

September

In september kan het nog erg warm zijn. Houd je bonsai daarom goed in de gaten. Alle punten die we iedere maand bespreken komen in september voorbij. September is ook een ideale maand om op jacht te gaan naar startplanten en pré-bonsai.

Bonsai verpotten in de herfst

Oktober

De daglengte én temperatuur zijn in de herfst én in de lente vergelijkbaar. Voor beide seizoenen gelden vergelijkbare verzorgingstips voor bonsai bomen. In oktober begin je met de voorbereidingen voor de winter. In oktober krijg je onder andere tips over het verzorgen van bonsai bomen op het gebied van de standplaats, het snoeien én noemen we een meststof die ervoor zorgt dat je bonsai groen worden en sterk de winter ingaan.

Bescherm je bonsai tegen een pak sneeuw

November

Als het goed is zijn je bonsai nu in de ruststand. Blijf altijd alert op temperatuurstijgingen en voorkom dat je bomen beginnen uit te lopen. In november besteden we speciale aandacht aan de beste bonsai standplaats, krijg je tips over water geven (!), vormgeving en het verpotten van bonsai bomen.

Hoe snoei ik een bonsai?

December

De bonsai zijn nu volledig in de rust. Bescherm je bonsai tegen strenge vorst. Een paar graden vorst kan geen kwaad. Dit is ongediertebestrijding op natuurlijke basis!

Overtuigd?

Meld je aan en ontvang 12 maanden lang, iedere maand  de gratis bonsai checklist van de maand in je mailbox. Vanaf het instapmoment ontvang je 12x iedere 1e van de maand de checklist. Het maakt dus niet uit wanneer je instapt.
50%
Je bent er bijna!
Je ontvangt 12x de gratis bonsai checklist op de 1e van de maand.
Aanmelden >
bonsaiziekte wolluis