Een Juniperus chinensis snoei je zo
in Snoeien
3 min. leestijd

Een Juniperus chinensis snoei je zo

In dit artikel leer je hoe je een bonsai Juniperus chinensis snoeit en onderhoudt en zo gezond en krachtig loof stimuleert. Aan het einde van de lente merk je dat de Juniperus chinensis vooral binnen in de boom vergeeld loof ontwikkeld. Dit komt vooral doordat de oude zwakke groei te weinig zonlicht krijgt. Dit vergeelde loof kun je het beste in de lente of de herfst verwijderen.

Behoud balans en stimuleer nieuw krachtig loof

Als je dit loof verwijderd zal je bonsai Juniperus chinensis in de toekomst geen vergeeld loof meer aanmaken! Van nature stoot een juniperus dit loof af. Door het zelf te verwijderen behoud je niet alleen de balans in je boom maar stimuleer je ook de groei van jong, gezond en krachtig loof.
Tip! Pas deze techniek ook bij andere coniferen toe.

Juniperus chinensis ‘Itoigawa’ vóór het snoeien

In dit voorbeeld is de groei helemaal uit balans maar door goed te bemesten is de boom stevig gegroeid.
juniperus-chinensis1
De vruchtgroei geeft ook duidelijk aan dat de boom goed is bemest.

juniperus-chinensis2

In de zwakkere zones van de boom is het vergeelde loof duidelijk te zien.

juniperus-chinensis3

In de lagere takken van de boom is het verschil in groeikracht duidelijk te zien. Om te voorkomen dat er takken afsterven moet het oude zwakke loof over de hele boom verwijderd worden.

Voor en na het snoeien van de Juniperus chinensis

juniperus-chinensis4   juniperus-chinensis5
Na het snoeien van het oude loof worden de bessen verwijderd omdat het echte energievreters zijn.

juniperus-chinensis6

De groene topjes van het zwakke loof kun je laten zitten.

juniperus-chinensis7

Het gele zwakke loof kun je verwijderen.

juniperus-chinensis8

Dit is de tak na de volledige schoonmaak.

juniperus-chinensis9

Je ziet hier duidelijk het verschil in sterkte. De toppen zijn sterk en het loof binnenin is zwakker. Als je sterke looftoeven wilt snoei je de toppen terug tot twee à drie waaiers. In de zwakkere zones snoei je niet. Je haalt alleen het zwakke gele loof helemaal weg.

juniperus-chinensis10

Resultaat na het snoeien van deze bonsai Juniperus chinensis ‘Itoigawa’

 

juniperus-chinensis11    juniperus-chinensis12

Bron © Nicola Crivelli

Over de schrijver
Bonsai Chowa Zoutleeuw was voorheen een bonsaivereniging uit België onder leiding van Dirk Mellemans. Clublid Jos Stroobants heeft in zijn vrije tijd een uitgebreide kennisbank aangelegd met honderden waardevolle artikelen. Om er voor te zorgen dat deze kennisbank beschikbaar blijft voor bonsailiefhebbers in België en Nederland worden de artikelen de komende tijd in overzichtelijke categorieën op deze website geplaatst. Het plaatsen van deze artikelen gebeurt in overleg én met toestemming van Dirk en Jos. Een groot deel van de content is afkomstig van engels-talige websites en is door Jos vertaald in het Nederlands. Het originele artikel staat telkens als bron vermeld. Veel leesplezier!
Reactie plaatsen