Bonsai bomen verzorgen in september
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
1 min
0

Bonsai boom verzorgen in september

1 min
0


Voor weerkundigen begint de herfst op 1 september. Rond 21 september begint de astronomische herfst. Met het huidige klimaat kan het dan nog erg warm zijn. Daarom is september een belangrijke maand om je bonsai bomen goed te verzorgen.

Wat is de beste bonsai standplaats in september?

In principe kun je dezelfde regels aanhouden die voor warme dagen gelden in juli >>> en augustus >>> Plaats loofbomen waarvan het blad is verbrand of bomen die zelfs al blad verliezen op een koele en schaduwrijke plek in je tuin. Houd de grond koel en vochtig. Op deze manier voorkom je dat de boom opnieuw begint uit te lopen. Zo bereid je je boom voor op de komende rustperiode.

Bonsai Chinese iep cascade

Hoe vaak en hoeveel water geef je bonsai in september?

Omdat de groeiperiode zijn einde nadert hoef je minder water te geven. Let er op dat je niet TEVEEL water geeft. Probeer een goede balans te vinden tussen de hoeveelheid water die je bonsai nodig heeft én het waterverlies door verdamping.

Bonsai snoeien in september

Laat jonge scheuten van loofbomen nog staan. Snoei ze alleen als ze stevig zijn geworden of zijn verhout. Snoei op de plek achter het hout en laat een paar millimeter jong loof staan.

Laat bij bonsai in de herfst lange scheuten eerst verhouten

Hoeveel en welke mest geef je bonsai in september?

Geef jonge bomen de helft van de normale hoeveelheid. Doe dit alleen als je nog groei in je boom ziet. Bemest alleen bij een nachttemperatuur van > 10 graden en een dagtemperatuur van

Bonsai verpotten in september

Aan het einde van september zou je al naaldbomen en een aantal loofbomen kunnen verpotten. Ben wel voorzichtig met het snoeien van de wortels. Wacht met verpotten, als het nog erg warm is, tot oktober of november. In deze blog lees je alles over het verpotten van bonsai. In ‘Wanneer is de beste tijd om je bonsai te verpotten’ ontdek je van 15 bonsaisoorten wanneer je ze het beste kunt verpotten.

Wat kun je in september nog meer doen?

September is een ideale maand om startplanten en pré-bonsai te verzamelen. Ook zou je al passende bonsai schalen en potten kunnen uitzoeken.

Pre bonsai verzamelen in de herfst

Alvast vooruit kijken? Lees de blog Bonsai verzorgen in oktober >>>

Bronnen

Reacties
Categorieën