Wanneer verpot je een bonsai?4
Verzorging
Fons van Dosselaar
Verzorging
2 min
1

Bonsai boom verzorgen in oktober

2 min
1

De lengte van de dagen en de temperatuur zijn in de herfst én de lente hetzelfde. Voor beide seizoenen gelden vergelijkbare tips om je bonsai bomen te verzorgen.

In de lente zorgen de bloemen van onder andere azalea en fruitbomen voor kleur en in de herfst kun je genieten van de prachtige felle kleuren van het loof. De liquidambar (Amberboom) is in de herfst een echte blikvanger. Het blad kleurt rood, oranje, paarsrood en geel. De larix, ginkgo en metasequoia geven een mooie gele herfstkleur.

Bonsai kleuren in de herfst

In oktober begin je met de voorbereidingen voor de winter.

Wat is de beste bonsai standplaats in oktober?

Warme dagen kunnen er voor zorgen dat je bomen, die al blad aan het verliezen zijn, opnieuw beginnen uit te lopen. Voorkom dit door je bonsai op een koele plek te plaatsen. Bescherm je boom tegen vorst als het in oktober plotseling koud wordt.

Hoe vaak en hoeveel water geef je bonsai in oktober?

In principe geldt in oktober hetzelfde als in september >>>. De groei stagneert en daardoor hebben je bonsai minder water nodig.

Bonsai snoeien in oktober

Bij naaldbomen mag je bovenin de sterke groei snoeien. Verwijder ook oude naalden. Als loofbomen hun blad hebben laten vallen kun je beginnen met vormsnoei en het bedraden van kleine takken. Je kunt hier aluminium bonsaidraad voor gebruiken. Ben voorzichtig met de takken omdat ze nu minder flexibel zijn. Verwijder aan het einde van de maand alle vruchten en zaaddozen. Als de boom gezond is kun je bessen tot het voorjaar laten zitten.

Bessen bij bonsai

Ontdraden van bonsai

Verwijder de draad van je bomen als het begint in te groeien. Zo voorkom je het afsterven van de takken.

Hoeveel en welke mest geef je bonsai in oktober?

In oktober mag je nog een klein beetje bemesten met fosfor (P) en kalium (K). Zo versterk je het wortelstelstel en de weerstand. Ook bouwt je bonsai dan reserves op. Strooi in oktober (alsof je zout strooit) een beetje bitterzout (magnesiumsulfaat). Je bonsai worden weer groen en gaan extra sterk de winter in.

Bonsai bitterzout strooien in oktober

Bonsai verpotten in oktober

In oktober gelden dezelfde regels als in september >>>. In deze maand kun je je bomen nog zonder risico verpotten. Bescherm net verpotte bomen in de winter tegen vorst.

Alvast vooruit kijken? Lees de blog Bonsai verzorgen in november >>>

Bronnen

Reacties
Categorieën