Tips & Projecten

Hoe maak ik zelf een Bonsai?

Veel mensen hebben het idee dat een Bonsai wordt gekweekt. Dat is niet het geval. Van bijna iedere boomsoort kan een Bonsai, boom in de pot, worden gevormd. Dat is niet iets wat je gauw even doet. Het vergt zeker enige kennis en ervaring. Maar het geeft uitzonderlijk veel voldoening als je uiteindelijk zo’n verkleinde uitgave van een echte boom of zelfs een hele bomengroep in een pot in je huiskamer, op je balkon of je tuin hebt staan.

Het is echt een mooie en dankbare vrijetijdsbesteding als je er in slaagt door snoeien en vormen een boom klein te houden, waarbij de illusie wordt gewekt dat het om een oud exemplaar gaat. Vooral voor mensen die alleen een balkon hebben, maar die toch van tuinieren houden, is het een mogelijkheid om toch te kunnen genieten van schitterende mini-bomen.

Passie

Ook Ruud van Doorn maakte zo’n 15 jaar geleden kennis met de bonsaihobby. Hij leerde via allerlei cursussen,  kijken en oefenen veel over het werken met en aan bonsai. De passie voor deze hobby leverde hem ook veel plezier op. De kennis die hij in de loop der jaren op deed wil hij graag met anderen delen. Het is haast onmogelijk om deze prachtige hobby in je eentje te beoefenen. Natuurlijk kun je veel over bonsai te weten komen in  boeken, tijdens cursussen en tegenwoordig ook via Internet. Maar het zal duidelijk zijn dat vooral het praten met ervaren hobbyisten en samen ideeën uitwisselen je een heel eind op weg kunnen helpen. Vaak merk je daardoor ook dat de vriendenkring in dit wereldje snel groter wordt.

Informatiekwaliteit

Ervaring leert dat de geweldige hoeveelheid informatie die over beginnende bonsai-liefhebbers wordt uitgestort niet altijd juist is. Bij problemen met een boom ontstaat bij de beginnende bonsailiefhebbers vaak snel paniek. Daarom wil Van Doorn hen graag met raad en daad ter zijde staan bij het verzorgen, vormen en onderhouden  van een bonsai. Daarbij is passend en gespecialiseerd materiaal van groot belang. Voor de snoei van takken en wortels is er een heel scala aan gespecialiseerde scharen en tangen nodig. En natuurlijk zijn artikelen als aluminium- en koperdraad, gieters, wondpasta, etc. onontbeerlijk. De verzorging kan ook niet zonder voeding en de juiste grondsoorten.

Denk aan producten als Akadama, Bims, Kanuma en Kiryu. Daarom heeft Van Doorn een bedrijfje opgezet dat zich vooral ten doel stelt bonsailiefhebbers veel praktische informatie te verschaffen door het geven van cursussen en workshops en hen daarnaast te voorzien van de goede materialen, die garant staan voor een succesvolle beoefening van hun mooie hobby.